Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Испания пристигнаха четири самолета за охрана на българското въздушно пространство

Снимка: mod.bg

Четири самолета Eurofighter EF-2000 Typhoon II от Военновъздушните сили на Кралство Испания се приземиха днес, 11 февруари, в авиобаза Граф Игнатиево, съобщи Министерството на отбраната. До 31 март 2022 г. 130 испански военнослужещи ще изпълняват задачи по усилена охрана на въздушното пространство (Air Policing) съвместно с колегите си от българските Военновъздушни сили.

При изпълнение на съвместните задачи по Air Policing българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно. Мисията е в изпълнение на мерките за гарантиране на сигурността на страните-членки от Източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS). От министерството уточняват, че охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия.

Снимки: Министерство на отбраната

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55

Горещо, но с оранжев код за валежи на северозапад в Софийско и в Русенско на 2 юли

Във вторник , 2 юли, над по-голямата част от страна ще е слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се заоблачи. Ще има кратки валежи, гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 19 и 24°, в..

публикувано на 01.07.24 в 19:35

Седем от неохраняемите варненски плажове ще имат спасители

Седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще имат спасители, съобщи пресслужбата на областната администрация. Определен е и изпълнител за тези дейности.  На Варненска територия ще има три стационарни спасителни поста на неохраняеми..

публикувано на 01.07.24 в 18:02