Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външно министерство изрази съболезнованията си към близките на проф. Люк Монтание

Проф. Люк Монтание на протестите срещу Зелените сертификати в Италия
Снимка: БГНЕС

По повод кончината на големия учен и приятел на България проф. Люк Монтание, МВнР изпрати съболезнователен адрес към близките и колегите на световно признатия изследовател. "Ние никога няма да забравим, че в труден за страната ни момент проф. Монтание, с научния си авторитет и с голямото си сърце, застана зад каузата на българските медицински сестри, несправедливо обвинени в нечовешко престъпление от вече отречен режим – пише в съобщението на пресцентъра на ведомството. – Проф. Люк Монтание ще остане завинаги в сърцата на българите като един от най-големите хуманисти на своето време. Поклон пред паметта му!"

България е признателна на бележития френски учен за ангажираността му в освобождаването на българските медици, осъдени на смърт от режима на Муамар Кадафи за престъпление, което не са извършили. С научната си експертиза, проф. Монтание доказа, че българите не са причинили заразяването на 400 либийски деца с вируса на СПИН и са невинни, а изслушването в либийския съд предизвика широк отзвук сред обществеността по цял свят. Припомняме, че в процеса по освобождаването им през 2007г. огромна роля изигра и съпругата на френския президент Никола Саркози - Сесилия Саркози, която върна медиците ни в България с правителствения самолет на Франция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Кметът на София Васил Терзиев

Кметът на София е амбициран да превърне столицата в град с нулеви емисии до 2030 г.

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г. Това обяви столичният кмет Васил Терзиев на откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума от..

публикувано на 27.07.24 в 12:25