Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външно министерство изрази съболезнованията си към близките на проф. Люк Монтание

Проф. Люк Монтание на протестите срещу Зелените сертификати в Италия
Снимка: БГНЕС

По повод кончината на големия учен и приятел на България проф. Люк Монтание, МВнР изпрати съболезнователен адрес към близките и колегите на световно признатия изследовател. "Ние никога няма да забравим, че в труден за страната ни момент проф. Монтание, с научния си авторитет и с голямото си сърце, застана зад каузата на българските медицински сестри, несправедливо обвинени в нечовешко престъпление от вече отречен режим – пише в съобщението на пресцентъра на ведомството. – Проф. Люк Монтание ще остане завинаги в сърцата на българите като един от най-големите хуманисти на своето време. Поклон пред паметта му!"

България е признателна на бележития френски учен за ангажираността му в освобождаването на българските медици, осъдени на смърт от режима на Муамар Кадафи за престъпление, което не са извършили. С научната си експертиза, проф. Монтание доказа, че българите не са причинили заразяването на 400 либийски деца с вируса на СПИН и са невинни, а изслушването в либийския съд предизвика широк отзвук сред обществеността по цял свят. Припомняме, че в процеса по освобождаването им през 2007г. огромна роля изигра и съпругата на френския президент Никола Саркози - Сесилия Саркози, която върна медиците ни в България с правителствения самолет на Франция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25