Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една от най-дългите пещери в България е застрашена от изкопни дейности

Пещерата "Башовички печ"
Снимка: клуб "Искър"

Най-дългата пещера в Северозападна България - "Башовички печ", в която са открити фосилни останки от пещерни животни, е застрашена заради строителен обект в непосредствена близост.

В продължение на 10 години спелеолозите, които я проучват се борят за нейното опазване и в края на януари 2022 г., природната забележителност е обявена за защитена територия. Целта е да бъде опазена неживата природа с естествен подземен карстов извор, водни галерии, палеонтоложки находки, местообитаниe на прилепи и ендемична безгръбначна фауна.

Над пещерата обаче се намира кариера, която обслужва изграждането на инфраструктурни обекти във Видинско, информира БТА. Притесненията на пещерняците са, че изкопните работи биха могли да доведат до разрушения в нея и независимо, че една част от кариерата попада в НАТУРА 2000, е дадено разрешение за строителните дейности.

„Башовички печ“ е една от най-дългите водни пещери в България, като от нея са проучени около 4 километра, но изследователите ѝ предполагат, че е възможно да е и по-дълга.

Видинските спелеолози картират природната забележителност още през 1979 г., а сега изчакват подходящо време, за да влязат и в лявата галерия и да продължат проучването ѝ.

Освен естественото подземно образувание, защитената територия включва и наземна част с площ от над 3 декара, в която се намира входът. Благодарение на статута на природна забележителност, в нея е забранено унищожаването, повреждането и изнасянето на елементи от пещерната структура, включително камъни, седименти и пещерни образувания, както и палеонтоложки или археологически находки.

Пещерните животни са защитени и не се разрешава внасяне на неприсъщи за района растителни и животински видове.

Новата защитена територия се намира в землищата на село Орешец и село Бела, община Димово, както и село Гранитово, община Белоградчик, област Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Нова вълшебна гледка към склоновете на Западни Родопи

В разгара на лятото търсим прохлада в планините, а месеците юли и август са най-натоварени за хотелите и местата за настаняване по горното поречие на Арда. Нова панорамна гледка ще привлича летуващите по пътеките на Западните Родопи. На 6 юли ще бъде..

публикувано на 29.06.24 в 09:15

Басейн, джакузи и батут за детето – българинът вече иска лукс и екстри за лятната почивка

И тази година сезонът на Черноморието ни ще започне в началото на юли месец, а пикът ще е през август. Затова пък юни се очертава като слаб месец за почивки у нас. Може би защото все повече сънародници предпочитат в началото на лятото да..

публикувано на 20.06.24 в 10:30

Музеят на мозайките в Девня с Ден на отворените врати по повод своя годишнина

В Деня на отворените врати – 15 юни, за пръв път пред посетителите на Музея на мозайките в Девня ще бъдат представени и реставрираните находки, открити през 2023 година. Става въпрос за глинени съдове и лампи, изработени в стила на майсторите от..

публикувано на 15.06.24 в 08:15