Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков: Българите по-добре да се прибират от Украйна

Снимка: government.bg

България все още не е призовала посолството си да се оттегли от Украйна, но ситуацията се следи внимателно. В същото време българите, които се намират в Украйна, но нямат неотложна работа там, по-добре да се приберат, тъй като част от самолетните линии вече спират да летят, заяви премиерът Кирил Петков в ефира на бТВ. 

Ако се наложи, ще бъдат изпратени български военни самолети да приберат българите от там, каза премиерът.

Няколко американски компании са заявили, че искат да прехвърлят част от своите програмисти, които се намират в Украйна, в България, за да работят спокойно. За България това е възможност хем да помогне на Украйна, хем да вкара кадри от една от най-дефицитните професии, каза Петков. 

По думите му, се обмисля 
стратегия за хора с високо образование, които да идват по-лесно в България по време на кризата и да работят оттук.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гърция не гази пожара в своята част от планина Славянка, има опасност огънят да влезе у нас

Има опасност върлуващият пожар в гръцката част на планината Славянка да премине на наша територия, алармира зам. областният управител на Благоевград Елхан Кълков. “ Трябва да намерим общи действия с гръцките власти ”, заяви той, добавяйки, че..

публикувано на 11.08.24 в 14:10

Проверка на БАБХ установи, че няма заразени животни с чума

Българската агенция за безопасност на храните провери 551 животновъдни ферми заради огнищата на чума по дребните преживни животни в Румъния и Гърция. Животните са клинично здрави, но заради опасността от заразяване засилените прегледи ще продължат и..

публикувано на 11.08.24 в 11:13

Слънчева и топла неделя без валежи

В неделя ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в източните райони – до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, в София – около 32°. В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от..

публикувано на 10.08.24 в 18:30