Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Васил Левски – опора на националната ни съвест

Снимка: БГНЕС

На 19 февруари България се прекланя пред паметта на Васил Иванов Кунчев – революционерът, който посява семенцето на свободата в поробеното от столетия българско отечество.

Героят е казал всичко, което днес искаме да чуем. И за демокрацията, и за републиката, и за свободата, и за равноправието, и за онези тъмни страни на живота, които ни разделят…Не друг, а той ни научи да бъдем не само съзаклятници, но и апостоли, да сме общество, а не маса“ – пише преди време журналистът Стефан Продев в есе, посветено на годишнина от гибелта на Апостола. Текстът е създаден в едно друго време, но звучи невероятно актуално и сега, когато хората са изправени пред постоянни изпитания за здравето и прехраната си, обществата изпитват тежестта на ограниченията, а държавите трудно намират верния тон на диалога. И ни насочва отново към заветите на Левски, който остана завинаги на 35, но в писмата и бележките му се чете мъдрост за всичко, което е необходимо да се случи на България и пътя, по който можем да го постигнем.

Често думите на Дякона звучат простичко, но безкомпромисно: „Вчера каквото сме говорили и писали, трябва и днес да го имаме пред очи, да не ни се смеят хората в работите утре“, съветва Левски и още: „На такива хора дай работата, които са разсъдителни, постоянни, безстрашни и великодушни“.

Дякона вярва, че „всичките народи в България ще живеят под едни чисти и свети закони, както е дадено от Бога да живее човекът. И за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българина. Така ще е в наша България!“

„Ние имаме изключителния шанс, че в нашата история има фигура, начертала пътя, който България трябва да следва, още преди години. Левски е доказал правотата на онова, което казва със собствения си живот и гибел“ подчертава Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“.

В днешния ден всеки българин си припомня думите на Левски и се пита – успяваме ли да отговорим на високите очаквания на Апостола за силата на българския дух и способността ни да градим достойно бъдеще.


Редактор: Елена Каркаланова


Още от категорията

Олга Борисова

Празникът на Кюстендил е повод да си спомним за Олга Борисова

21 март е ден на град Кюстендил . Празникът е известен под наименованието "Кюстендилска пролет" и пресъздава древна местна традиция, съчетала култови практики на траки и римляни в почитта им към соларните божества и лечители Асклепий, Хигия,..

публикувано на 21.03.23 в 06:15

Сирна неделя припомня смисъла на прошката и безкрайната Христова любов

Неделята след Месни заговезни е последният ден, в който всички решили да следват Великия пост по Православния календар вкусват млечни продукти, риба и яйца. Затова на Сирна Неделя, преди да пристъпят към същинското лишение от животинска храна, вярващите..

публикувано на 26.02.23 в 05:10

Как се поздравяват хората в Международния ден на майчиния език?

Майчиният език е този, с който се различават хората от различни народи, но в същото време и сближава тези, които го говорят. Всички обичаме майчиния си език, но тъй като хората са социални същества, те могат да научат и други езици и по този начин..

публикувано на 21.02.23 в 06:05