Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В изявление България подкрепи териториалната цялост на Украйна

Украинският посланик Виталий Москаленко
Снимка: Ани Петрова

Българското Министерство на външните работи излезе с изявление в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. Посочва се също, че България не признава и осъжда незаконното анексиране на Крим. Повод за изявлението е отправеният от Държавната дума на Руската федерация призив за признаване на отцепилите се региони Луганск и Донецк. Искане за тази реакция на МВнР е отправено чрез нота от посланика на Украйна в България Виталий Москаленко.

"Република България осъжда агресивните действия на Руската федерация, водещи до безпрецедентно ескалиране на военното напрежение в Европа до нивата от времето на Студената война и призовава за деескалация", се казва в изявлението.
Утре ще има заседание на Европейския съвет, на което ще присъства премиерът Кирил Петков. Сред разискваните теми ще бъде ситуацията в Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ да ги..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14

В Бургас почетоха паметта на загиналите в катастрофа с мигранти полицаи

Полицаи и граждани участваха в Бургас в благотворително пешеходно шествие в памет на двама служители на МВР – Атанас Градев и Йордан Илиев, загинали на пътя. Днес се навършват 2 години откакто автобус с мигранти блъсна на кръгово кръстовище в морския..

публикувано на 25.08.24 в 13:41