Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

149 години от гибелта на Васил Левски

Карлово почита паметта на Апостола на свободата

Архиерейска света литургия и панихида в памет на Левски ще бъде отслужена в събота в храм „Успение на Света Богородица“

Снимка: opoznai.bg

Възпоменателна церемония по повод 149 години от гибелта на Апостола на Свободата Васил Левски се провежда на 18 февруари в родното място на героя - Карлово. Всяка година на този ден подбалканският град прекланя глава пред саможертвата на Апостола. Слово пред паметника на Левски ще произнесе председателя на НС Никола Минчев, под чийто патронаж се провежда възпоменателната церемония със заря. На площада, който носи името на Васил Левски всяка година се събират не по-малко от 1500 души - жители и гости на Карлово.

На 19 февруари от 9 часа в храм „,Успение на Света Богородица“ ще бъде отслужена архиерейска света литургия и панихида в памет на Апостола, а вечерта, от 19 часа, отново на площада в града ще се проведе и митинг- поклонение с поднасяне на венци и цветя на паметника на Апостола. В церемонията ще участва представителна част на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Възпоменателните чествания се провеждат при стриктно спазване на противоепидемичните мерки за сигурност. Основен организатор е Общината, заедно със средното училище в града и комитет „Васил Левски“ в Карлово.

Съставил: Гергана Манчева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 21 май 2024 г.

Празнична се очертава "България днес" на 21 май. Отбелязваме празника на Св. св. Константин и Елена и ще поговорим за един древен митичен ритуал свързан с празника - нестинарството. Ще ви поканим на българска изложба в Гърция и ще отправим поглед към..

публикувано на 21.05.24 в 19:00

ЦИК отново забрани обявяването на резултати от екзитпол в деня на вота

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден - екзитпол, се оповестяват не по-рано от 20,00 часа на 9 юни, това реши Централната избирателна комисия (ЦИК) и забрани на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят..

публикувано на 21.05.24 в 17:05
Снимка: Посолство на Република България в Япония

Японски хотели популяризират българската кухня

От първата половина на май до 12 юли 2024 г. в шест хотела от веригата HULIC в Япония, в партньорство с Посолството на България в Токио се организира Фестивал на българската кухня, съобщават във Фейсбук от дипломатическата ни мисия в Страната на..

публикувано на 21.05.24 в 16:23