Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът Йотова и посланикът на Румъния обсъдиха важни теми от взаимен интерес

Снимка: president.bg

Значението на Черноморския регион, Шенгенското пространство и двустранните отношения бяха основни теми на разговора между вицепрезидента Илияна Йотова и посланика на Румъния Нейно Превъзходителство Бръндуша Предеску. Вицепрезидентът изтъкна, че е необходимо в националните Планове за възстановяване и устойчивост да бъдат включени проекти, свързани с Черно море. Обсъдена бе и темата за членството на двете държави в Шенген, както и необходимостта от координирани действия. „Няма яснота как приемането на България и Румъния се съвместява с идеята на френския президент Еманюел Макрон за реформа на Шенгенското пространство. Пред нашите държави се поставят нови и нови политически условия при отдавна изпълнени технически критерии“, посочи Илияна Йотова. 

Тази година се отбелязват 30 години от Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Румъния. В тази връзка, посланикът на Румъния отбеляза динамичния диалог между двете правителства. От своя страна Йотова акцентира върху проектите по Дунавската стратегия и благодари за грижата на румънската държава за българската общност. Вицепрезидентът покани Бръндуша Предеску в неформалния клуб на дамите посланици, иницииран от Йотова, който регулярно организира дискусии по актуални теми.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04

Пловдив посреща състезатели по кану-каяк от цял свят

Гребният канал в Пловдив е домакин на две Световни първенства по кану-каяк, съобщиха организаторите. Най-напред, от 12 до 14 юли ще се състезават над 300 ветерани от 37 държави, а седмица след това, от 17 до 21 юли е Световното първенство за младежи и..

публикувано на 12.07.24 в 06:30