Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Бизнесът и гражданите очакват решения за енергийната криза

Президентът призова за предсказуемост на цените за енергоинтензивните предприятия, които са гръбнакът на индустрията ни.

Снимка: president.bg

Пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев коментира, че правителството трябва да не допуска политиката и геополитиката да убиват българската икономика. Той подчерта, че са нужни неотложни, надеждни, устойчиви мерки и решения, а не само добри намерения. В Пловдив при посещението си в завода на металургичната компания за цветни метали „КЦМ 2000“, държавният глава обсъди с ръководството на предприятието необходимостта от навременни и работещи мерки за справяне с високите цени на енергийните ресурси и трудностите пред бизнеса на международните пазари.

След срещата президентът заяви, че енергоинтензивните предприятия, които са гръбнакът на българската индустрия, не могат да бъдат изоставени в условията на остра енергийна криза, за което са нужни навременни, адекватни мерки и предсказуемост в ценовата политика. Президентът подчерта, че и гражданите, и бизнесът следят действията на правителството за компенсаторни механизми и за поевтиняване на цените на тока и природния газ. Според Румен Радев трябва да бъдат направени нормативни изменения, които да гарантират по-добро функциониране не само на българската независима енергийна борса, а и за предсказуемост, реална ликвидност и реална конкуренция в страната, като цените не се формират само на базата на механизма „ден напред“. "Бизнесът се нуждае от ясни ангажименти, без законови промени това няма как да стане", допълни Румен Радев. 

В отговор на въпрос за АЕЦ „Белене“ президентът бе категоричен, че България има бъдеще като ядрена държава, затова е необходимо  възможно най-бързо да се вземе решение по темата. „Ние имаме и човешкия капитал – хората, които да гарантират ефективност и най-вече безопасност, и е престъпление да се откажем“, допълни Румен Радев. Той посочи, че заедно с други европейски държави България е постигнала успех с решението Европейската комисия да обяви ядрената енергия за чиста, но в същото време се налагат високи изисквания към инвестициите. „Зелената сделка е бъдещето, но трябва поне десетилетия напред инвестиции в базови мощности, а най-чистата такава е ядрената енергетика“, допълни Румен Радев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30