Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейността на прокуратурата няма да пострада заради намаления бюджет

Правосъдният министър Надежда Йорданова
Снимка: БГНЕС

Намаленият бюджет на съдебната власт няма да възпрепятства дейността на прокуратурата, категорична е Надежда Йорданова, министър на правосъдието.

В свое становище, прието от пленума на ВСС, членовете на съвета се позовават на Конституцията, която прогласява самостоятелния бюджет на съдебната власт като условие за нейната независимост, както и на тълкувателно решение на Конституционния съд, според което държавният бюджет трябва да осигурява средства за държавни институции, в това число и за органите на съдебната власт, и всяко отклонение от това задължение, е условие за противоконституционност. Очаква се ВСС да сезира по случая Европейската комисия, Европейския парламент и други европейски институции. В отговор на декларацията на ВСС, министър Йорданова заяви, че Висшият съдебен съвет е в правото си да сезира Европейската комисия и подчерта, че трябва да се постави акцент върху ефективността и прозрачността при изразходване на публичните средства. Министър Йорданова напомни още, че България отделя най-висок процент от БВП за правосъдната система.

От своя страна, правителството обясни намаляването на бюджета за съдебната власт с решението да бъдат пренасочени допълнителни 20 млн. лв./10 млн. евро/ към Българската академия на науките. По думите на премиера Кирил Петков това ще е от по-голяма полза за икономиката ни, отколкото за дейността на прокуратурата, която не е на нужното ниво.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Село Воден след пожара

Пожари, хора, държава...

Горещини, силен вятър, огнен ад. На това стана свидетел и България в последните дни. Изпепелени къщи, погубени домашни и диви животни, унищожена реколта, осакатена природа…  И човешка мъка след огъня. „Аз съм на 66 години. В тази къща съм..

публикувано на 19.07.24 в 00:10

Учители по български език от девет държави – на практикум у нас

Практикум на тема "Учителят зад граница между „възрожденските“ предизвикателства и методическите решения" събра в къщата-музей "Христо Г. Данов" в Пловдив преподаватели по български език и литература от България, Ирландия, Великобритания, Румъния,..

публикувано на 18.07.24 в 19:42

Комисията по бюджет и финанси задължи служебното правителство да осигури нужната помощ за пострадалите от пожарите

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие решение, с което задължава Министерски съвет незабавно да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите лица, предаде БТА. Министерски съвет..

публикувано на 18.07.24 в 18:16