Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

149 години от гибелта на Васил Левски

Румен Радев: Свободата може да бъде достояние само на просветен народ

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова отдадоха почит пред паметника на Васил Левски в София по повод 149 години от гибелта на Апостола на свободата.

Всяко поколение мери себе си и стореното с моралния ръст на Апостола на свободата”, заяви президентът Румен Радев. “Левски готвеше народа не само за въоръжена борба, но и за неговото нравствено израстване, защото свободата може да бъде достояние само на просветен и духовно извисен народ, осъзнал силата и достойнствата си”, изтъкна държавният глава. Според него почитта към Васил Левски изисква не само смирение пред гибелта му, но и дързост да го следваме в делата му. “Историята няма да прости, ако не се върнем на пътя към чистата и святата република, която ни завеща”, заключи той.

19 февруари е един от дните, в които най-силно се чувствам горд с това, че съм българин”, заяви премиерът Кирил Петков по повод годишнината от обесването на Васил Левски. По думите му, с особена яснота днес звучи неговото верую: „Дела трябват, а не думи”. “Васил Левски е символ на чистота, символът, който ни обединява”, каза още министър-председателят.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45