Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличиха посмъртно със „Златен ритон“ последният филм на Анна Петкова

Кадър от филма на Анна Петкова "Авантюриста".
Снимка: София Филм Фест

Голямата награда на 26-ия фестивал „Златен ритон“ за документален филм получи лентата „Авантюриста“ на режисьорката Анна Петкова. Последната история на починалата в началото на 2022 г. Петкова проследява съдбата на дисидента Григор Симов основателите на Дружеството за правата на човека, който се е уединил в обезлюдено село на българо-сръбската граница. 

За анимация бе награден филмът „Любовни черупки“ на Свилен Димитров. 24 заглавия участваха в състезателната програма. По изключение фестивалът се проведе в София, а не в Пловдив. 

Призът за режисура отиде при Стефан Командарев за „Живот от живота”, заради позицията и решителността, с които се защитава каузата за донорството на органи. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Топло фест" 2024 – политаме "Високо във въздуха" с хвърчила, музика и много забавления!

Пространството за изкуство, култура и диалог "Топлоцентрала" в София се готви за грандиозно закриване на своя пети сезон с пето юбилейно издание на емблематичния фестивал "Топло фест".  Под мотото "Високо във въздуха" пъстри хвърчила ще..

публикувано на 13.07.24 в 08:05
Димка Владимирова

Напусна ни народната певица Димка Владимирова

Тя е родена е на 28 юли 1935 г. в странджанското с. Бистрец. На 17 години се явява на конкурс в Държавния ансамбъл за народни песни и танци в София, където е одобрена за хоровия състав на Филип Кутев.  Владимирова е сред основателките на Ансамбъла за..

публикувано на 12.07.24 в 12:17
Найден Тодоров

Няма административен капацитет в Национален фонд "Култура"

В отговор на депутатски питания служебният министър на културата маестро Найден Тодоров заяви, че щатната бройка в Националния фонд култура е 11 човека. Те трябва да разпределят милиони евро за културата по Плана за възстановяване и устойчивост. Според..

публикувано на 10.07.24 в 12:25