Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът Русия-Украйна

България е отворена за всички бежанци от Украйна

Снимка: БГНЕС

Абсолютно недопустимо е в 21-ви век в Европа да летят ракети с удари по суверенна държава. Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България. Но има редица рискове, заяви президентът Румен Радев след съвещание за Украйна с премиера, министри и шефове на служби.

В момента правителството прави разчети за рисковете,  свързани с въздужните и морски пътища и енергийните трасета,цялата система на доставки. Търсят се всички възможни варианти, за да няма прекъсване в доставките на газ, петрол, храни и стоки от първа необходимост. Търсят се и се работи по всякакви алтернативни трасета и доставки. В ход са дейности за киберсигурност. България ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО, каза държавният глава.

„Важно за нас е съдбата на нашите сънародници от Украйна. Броят на хората, които искат евакуация надхвърлят 4000. Ще направим всичко възможно тези сънародници да бъдат евакуирани. Обръщам се към всички българи в Украйна и всички украински граждани, които желаят да потърсят убежище в България - ние сме отворени. Ще направим всичко възможно по безопасен начин да бъдат транспортирани до България и да им се окаже помощ“, обяви Радев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25