Ако се разхождате в Пловдив вероятно ще ви направи впечатление фасадата на кокетна хлебарница, от която се носят апетитни аромати. Това е пекарната на Таня и Ив. Българо-френското семейство избира Града под тепетата за свой дом, а преди 12 години създава своя френска пекарна, която се превръща в тяхно вдъхновение и поминък.
Ив Дит си спомня, как срещнал бъдещата си съпруга в Лион в началото на новия век. Гражданският брак сключват във Франция, а тук, в България, е църковната служба. За целта, без да се двоуми, Ив се покръства в православната вяра. Признава чистосърдечно, че преди да дойде тук, не е знаел почти нищо за страната ни. „Както повечето французи, аз я свързвах с киселото мляко и със Силви Вартан. Това е всичко! За мен България беше просто държава от Източна Европа и в представите ми тя се намираше на Север, някъде към Сибир“- откровеничи Ив. Французинът не крие един любопитен щрих към биографията си. Той е племенник на Алфред Дит – най-близкият приятел и кум на френския президент генерал Шарл дьо Гол.
Спомня си кога за пръв път пристига в България. Годината е 2000-ната, т.е. 7 години преди присъединяването ни към ЕС. Тогава всичко му се струва необичайно и старомодно. „Градовете бяха някак …опърпани, занемарени, държавата беше бедна, хората живееха скромно, но не и мизерно. Просто България беше като Франция, каквато си я спомням отпреди 50 години, когато ходих на гости на баба и дядо“, разказва Ив и добавя:
„Страната се промени пред очите ми, защото аз я познавах преди влизането й в ЕС и след това. И така станах свидетел на промяната по отношение на инфраструктурата, на магистралите, самите градове се промениха, обществените паркове и пр.. В момента, в който се присъедини към Евросъюза, България привлече вниманието към себе си, последваха инвестиции, които подкрепиха нейното развитието. Ще ви дам и друг пример. Когато дойдох за пръв път тук преди 20 години, младите момичета ходеха с невъзможно къси поли и с ужасен грим – нещо, което за нас, французите е неприемливо. Сега вече, въпреки че не разполагат с много средства, повечето българи са облечени по европейски с много вкус и шик. И това е приятно за един французин. И още - градовете ви са чисти, за разлика от френските.“
Днес Ив и Таня се радват на успешен бизнес. Имат 3 френски пекарни в Пловдив и в Хасково. „Предлагаме кроасани, шоколадови хлебчета, хлябове със стафиди и пр., като всичко е по традиционни френски рецепти“ – хвали се Ив. В пекарните се приготвят авторски сладкиши и торти с шоколадов мус, горски плодове, биволско кисело мляко и какви ли не изкушения за небцето, плод на българо-френското въображение!
От двата им предишни брака, Ив и Таня имат общо 4 деца, както и едно от настоящия им брак. Три от децата живеят в България и са с българско гражданство. Но има едно нещо, което пречи на французина да се почувства 100% българин – езикът!
„Много е трудно! Това е един ужасно труден език. В първия момент ти се струва, че е по-лесен от френския, защото правописът ви се покрива с фонетиката, т.е. вие пишете това, което чувате, а на френски имаме 4 начина да изпишем звука „о“ и т.н.. Затова пък българската граматика е невъзможна. Да не говорим за произношението. Как ние французите да произнесем Христо, например, като не можем да възпроизведем звука „х“. Това е непосилно!“ – възкликва Ив, но бърза да добави, че чувства България като своя родина и за нищо на света не би се върнал обратно във Франция.
Снимки: архив на Ив Дит
Макар и дошли с призванието да въздигнат нашия свят, избраните не само следвали предначертания им път, но и рискували да не разкрият докрай себе си заради святия за тях дълг към Отечеството. Сред тези възрожденски българи бил Христо Цокев, останал..
"Аз съм българче. Обичам наште планини зелени, българин да се наричам – първа радост е за мене" - гордо пише в Следосвобожденска България Патриархът на българската литература Иван Вазов. Днес, век по-късно, едно младо момиче, второ поколение българка..
От шумните кухни на лондонските ресторанти със звезди "Мишлен" до скрито в дебрите на Родопа планина селце, пътят на Петко Шаранков е пълен с обрати и изненади. След като живее дълги години в Лондон, където усвоява тънкостите на европейската..