Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът Русия-Украйна

Украинската армия отбранява столицата Киев

| обновено на 25.02.22 в 19:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът на Европа информира, че замразява временно членството на Русия в организацията, предаде БТА.
По-рано днес украинската армия съобщи, че бронирани автомобили навлизат в столицата Киев, за да я отбраняват от настъпващите руски военни части.
Военното министерство в Москва заяви, че руската армия е превзела военното летище Хостомел близо до Киев и е блокирала столицата от запад, като при сраженията са убити 200 души от украинските специални части. Според Киев от началото на руската инвазия досега са убити над хиляда руски военни, съобщи БНР Хоризонт.
Говорителка на Върховния комисар за правата на човека заклейми снощните масови арести в Москва и други руски градове на протестиращи срещу решението на руското ръководство за война в Украйна, предава "Ройтерс".
На брифинг от българското МВнР съобщиха, че са извикали посланичката на Русия у нас Елеонора Митрофанова. Заместник-външният министър Васил Георгиев й е представил позицията на България - че потвърждава подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.
Като знак на съпричастност към мирния украински народ, българското правителство със съдействието на областните управители и общините организира символично осветяване на редица знакови сгради в цялата страна в цветовете на украинското знаме. Това съобщиха за БТА от пресслужбата на Министерския съвет.
Независимо експресно проучване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено в периода 23-25 февруари 2022 г. показва, че 63,1% от пълнолетните българи се опасяват, че ситуацията в Украйна може да окаже влияние в живота им. 33% са на обратното мнение. Според социолозите най-разтревожени са по-младите хора у нас.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Червен код за горещини е подаден за областите Благоевград, Русе, Плевен и Велико Търново, оранжев е кодът за останалите области 

Във вторник  ще е слънчево и много горещо. Минималните температури ще са между 17° и 23°, в София 17°. Максималните ще са от 37° до 42°, в столицата 37°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от изток-североизток. Температурите на въздуха ще..

публикувано на 15.07.24 в 19:05

В България преобладават висшистите, работещи на постоянен договор

България е сред страните в Европа с най-висок дял на висшистите, които работят на постоянен трудов договор, предаде БТА като цитира мащабното европейско изследване Eurograduate 2022. Според изследването, в което участва Министерството на образованието и..

публикувано на 15.07.24 в 19:05

България днес - 15 юли 2024 г.

Началото на седмицата настъпва с Горещниците – най-знойните дни в годината според народните ни поверия. В „България днес“ ще говорим за огъня и водата и всичко, което те означават в нашата култура. След това ще се „разхладим“ с..

публикувано на 15.07.24 в 19:00