Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът в Украйна

Радев: Русия може да спечели войната, но много трудно ще спечели мира

| обновено на 25.02.22 в 21:38
Снимка: БГНЕС

„Видно е, че Русия ще спечели тази война, но тя много трудно ще спечели мира. С агресия не се печели“, заяви българският президент Румен Радев в изявление след края на срещата на т.нар. "Букурещка деветка" (страни-членки на НАТО от Източна Европа) - Полша, Румъния, Естония, Литва, Латвия, Словакия, Унгария, България и Чехия.

Държавният глава каза още, че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но и, че средата за сигурност в Европа може да се промени много бързо. „Затова и има изтребители, които охраняват заедно въздушното ни пространство, ще дойдат и такива от Нидерландия през април и май“, допълни Радев.

По-рано днес се проведе и виртуална среща на върха на НАТО, председателствана от генералния секретар Йенс Столтенберг. На нея стана ясно, че Алиансът ще разположи още сили в Източна Европа, ще бъдат изпратени и допълнително оръжия, включително системи за въздушна отбрана.

След срещата в Полша държавният глава подчерта също, че следи евакуацията на български граждани от Украйна. По думите му, вече са пристигнали първите два автобуса от Одеса с над 80 българи, а украинската граница в посока Киев вече са пресекли и други 4 автобуса.    

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Икономист: Заплатите в София са сравними със заплатите в други европейски градове

Стандартът на живот в София и някои по-големи градове в България е висок. Трябва обаче да се отделя повече внимание на регионите в страната, които значително изостават по доходи, каза икономистът Георги Вулджев пред Радио "Фокус". Той напомни, че..

публикувано на 22.07.24 в 16:24

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50