Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Кипър отбелязват 144 години от Освобождението

Снимка: архив

С панихида за загиналите за свободата на България, тържествен концерт и открити уроци по родолюбие българската общност и училища в Кипър честват националния празник 3 март за Освобождението на България. 

Съюзът на българите в Кипър организира пред катедралния храм „Св. ап. Андрей Първозвани” близо до Никозия панахида в съслужение на български и кипърски свещеници, предава корепондентът на БНР Бранислава Бобанац. 

В празничен концерт ще участват български артисти, певци, любителски състави, изпълнители от българските училища „Никола Вапцаров” в Никозия и „Д-р Петър Берон” в Ларнака. Специален базар с български стоки и традиционни продукти е подготвен от български предприемачи на острова.  

Специален момент в училищните чествания е „часът по родолюбие” с гостуващ от България спектакъл, създаден по идея на платформата „НЕзабравима България”.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите от Цариброд искат отделен граничен пункт, за да стигат навреме на работа в София

Километрични опашки се образуват всекидневно през летния сезон на граничния пункт между Сърбия и България при ГКПП „Калотина“, което забавя преминаването на границата с часове. Освен неприятното и изтощително чакане за пътуващите от Западна Европа към..

публикувано на 14.07.24 в 19:58

"Да хванем иглата!" - или как в Япония се учат на българска бродерия

Уъркшоп по българска бродерия организира Ирен Величкова-Ямами - дългогодишна изследователка на това изкуството и автор на картата на България в шевици, подарена от самата нея на Националния исторически музей в София. Българката, която повече от 35..

публикувано на 14.07.24 в 08:14

Обсъждат създаване на международна асоциация на българите

Председателите на район Тараклия Лазар Дерменжи и на Съюза на банатските българи, депутатът в румънския парламент Георги Наков обсъдиха сътрудничеството и подкрепата в международни проекти, насочени към запазване на културното и историческо наследство на..

публикувано на 12.07.24 в 09:16