Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството обсъжда спешно смяна на военния министър

България се стреми да договори зелен коридор за извеждане на 140 българи от Киев

| обновено на 28.02.22 в 12:05
Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков свика извънредно заседание на министерския съвет. Министрите ще обсъдят извеждането на 140 българи от Киев, ядрената заплаха, отправена от руският президент Влрадимир Путин и оставката на министъра на отбраната Стефан Янев. Оставката ще бъде гласувана на 1-ви март от парламента, обяви премиерът и мотивира исканата оставка така:


„Никой министър няма право на собствена външна политика, особено по Фейсбук. Второ, никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството. Това правителство няма да гони стабилност, ще гони правилни действия и принципни позиции. Трето, мой военен министър не може да използва думичката „операция“ вместо думичката „война“

Операция не може да се нарича, когато хиляди войници от двете страни вече са убити, когато и тази нощ българи в Киев се криеха по мазетата", добави премиерът.

По време  на извънредното заседание ще се разисква и помощта, която България ще окаже на Украйна, посочи премиерът.

„Главната помощ, която даваме е хуманитарна. Българското правителство работи с БЧК, за да съберем одеяла, дрехи, обувки палатки, които да изпратим към Украйна в най-бърз порядък. Що се отнася до военно-логистичната подкрепа – ще бъде специфицирана и изцяло в рамките на европейската и натовската помощ към Украйна“, добави министър-председателят.

„Най-големият гарант на сигурността на България е да говорим в един глас с Европейския съюз. България ще поема ангажиментите, които счита, че трябва да поеме за собствената си сигурност в рамките на ЕС и като съюзник на НАТО“, посочи Кирил Петков. По думите му, коалиционното управление е единно по отношението искането за оставка на министър Стефан Янев. Името на човека, който ще бъде предложен за министър на отбраната, ще стане ясно в следобедните часове, след като бъде обсъдено с коалиционните партньори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Христо Иванов

Христо Иванов, "Да, България": Съдебната реформа отиде в кошчето за боклук

"Съдебната реформа отиде в кошчето за боклук. Това е модел, при който се вижда пълната лудост да концентрираш толкова власт на върха на една репресивна институция и да няма контрол над фигурата, която я управлява. Съдът каза, че България е прокурорска..

публикувано на 27.07.24 в 11:28

Празник на пъпеша събира в Българево любителите на вкусния плод

На 27 и 28 юли в училищния парк на най-голямото каварненско село - Българево, ще се проведе Празник на пъпеша. Събитието е традиционно за Българево и се провежда за 16-а поредна година. Празничната програма и в двете вечери започва в 19.00 ч. Предвидени..

публикувано на 27.07.24 в 10:56

Български успех на Международния турнир на младите физици в Будапеща

Българският отбор се представи на изключително високо ниво по време на Международния турнир на младите физици (IYPT) в град Будапеща, където участваха 38 страни от целия свят. Родните ни състезатели заслужено спечелиха сребърни отборни медали...

публикувано на 27.07.24 в 10:25