Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

ООН: Над 500 000 души са вече бежанците от Украйна

| обновено на 28.02.22 в 19:05
Снимка: UNIAN

Делегациите на Русия и Украйна приключиха преговорите в Гомелска област в Беларус и ще заминат за столиците си за консултации, като се предвижда втори кръг от преговори. От украинската делегация заявиха, че са очертани определени решения.

По информация на Върховния комисариат за бежанците на ООН над 500 000 бежанци вече са напуснали Украйна заради руската военна атака. Най-голяма част от тях са се насочили към Полша, следват Унгария, Молдова, Румъния и Словакия.

За последните няколко дни от началото на военния конфликт в Украйна през граничния пункт "Силистра - Кълъраш" на границата на Румъния и България са преминали близо 1 400 души. Голяма част от тях пътуват за Турция и Гърция, по-малко са онези, които в декларациите посочват страни от ЕС или че ще останат в България.

В страната ни се организират редица кампании за събиране на средства и помощ за украинските бежанци. Повече информация тук.

Ситуацията в Украйна предизвика напрежение в кабинета – премиерът Кирил Петков поиска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев. Тази вечер недоволни от поисканата оставка излязоха на протест в центъра на София с викове „Оставка“ и призиви Янев да стане премиер, предаде репортерът ни Добромир Видев.

Русия затвори въздушното си пространство за 36 страни като ответна мярка на затварянето на тяхното въздушно пространство за руски самолети, съобщи Росавиация. Сред посочените страни са балканските Албания, България, Гърция, Кипър, Румъния, Словения, Хърватия.

Руският бизнесмен и милиардер Роман Абрамович е приел украинското предложение да посредничи в преговорите за прекратяване на конфликта между Русия и Украйна, потвърди негов представител.

Украинският президент Володимир Зеленски подписа заявка за членство на Украйна в ЕС. Искането е за незабавно присъединяване към общността по специална процедура.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00