Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът гласува оставката на министъра на отбраната

Сили на НАТО могат да бъдат разположени у нас при определени условия, заяви новият военен министър Драгомир Заков

| обновено на 01.03.22 в 18:25
Снимка: Ани Петрова

Драгомир Заков – до момента постоянен представител на България в НАТО, е новият министър на отбраната. Той беше избран в Народното събрание с 184 гласа “за” и 33 “въздържал се”. Премиерът Кирил Петков изтъкна мотивите, с които поиска оставката на досегашния министър Стефан Янев: “Никой министър няма право да извършва собствена политика през фейсбук, нито да се чувства като залог за стабилността на кабинета.” Кандидатурата на новия военен министър беше предложена днес, след като от БСП възразиха срещу вече споменатия от премиера специалист по сигурността Тодор Тагарев.

Извънредното заседание на Народното събрание днес беше свикано по решение на Министерския съвет.

Президентът за рокадата в кабинета
По-късно днес президентът Румен Радев, който два пъти назначи Стефан Янев за служебен премиер, коментира, че е очаквал повече от него “като инициатива и ангажимент към проблемите на българската армия, както и за гарантиране на нейната боеспособност и ускоряване на процесите на модернизация”. Що се отнася до новия министър държавният глава каза, че познава Драгомир Заков и мнението му за неговата работа е добро.

Сили на НАТО могат да бъдат разположени у нас при определени условия 

“Ако се наложи, сили на НАТО могат да бъдат разположени на българска територия, но това ще стане по определена процедура”, заяви новият министър на отбраната Драгомир Заков. Той подчерта, че НАТО не е мръсна дума и че страната ни е член на Алианса. Според министъра разполагането на натовски войски не става с едно телефонно обаждане: “Това е процес на вземане на решения, в който България участва и е част от решенията в НАТО”. Драгомир Заков каза още, че сигурността на страната ни по черноморската граница е гарантирана. “НАТО вече активира плановете за отговор, а Черно море е част от тази зона на отговорност на НАТО”, аргументира се той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59

В София дават началото на колоездачната обиколка на България

Тази вечер от 17,30 ч. пред храм-паметник "Св. Александър Невски" в центъра на София ще бъде даден стартът на 71-вата колоездачна обиколка на страната. Спортното състезание, което ще се проведе от 25 до 29 август, ще приключи в Габрово. В него ще..

публикувано на 24.08.24 в 10:30