Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България не е поемала ангажимент за доставка на военна техника в Украйна

Снимка: БГНЕС

"България не е поемала ангажимент за доставка на военна техника в Украйна. Не сме поемали ангажимент за изпращане на никакви самолети", каза премиерът Кирил Петков пред журналисти в Министерския съвет.

Той изтъкна, че страната ни има малък брой самолети и не може да изпраща такива на никого. По думите му, това, което ще изпрати България в Украйна, са няколко камиона, пълни с дрехи, палатки, одеяла, обувки. Ако бъде оказвана военнологистична подкрепа, то тя ще бъде на ниво ЕС и НАТО, като преди това тя трябва да бъде гласувана от Министерския съвет и след това от парламента.

Петков обеща, че правителството ще направи така, че украинските бежанци бързо да получат документи за работа, за да могат да се интегрират в България. "Това са хора, които бягат от война, но те са квалифицирани и могат да помогнат на българската икономика, ако ги интегрираме бързо и успешно", добави Петков, цитиран от БТА.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10