Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

НФА „Филип Кутев“ с национално турне, посветено на 70-годишнината

Снимка: Facebook/PhilipKoutev/

Националният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ постави началото на честванията по повод 70-годишнината от основаването си. Направи го с три концерта в три поредни вечери. Събитията бяха планирани за 2021 г., когато беше и 70-ият рожден ден на Ансамбъла, но бяха отложени поради ситуацията около Covid-19. Според Георги Андреев – директор на НФА и главен диригент, целият колектив е бил изключително мотивиран при подготовката на спектаклите, приети изключително добре от публиката.

„Такова нещо не се е случвало от поне три десетилетия – казва г-н Андреев пред Радио България. – Толкова мащабен отзвук и присъствие на Ансамбъла в концертния живот на столицата и страната не е имало от края на 80-те години на м.в. Представихме три съвършено различни програми, и трите вечери – пред пълна зала № 1 на НДК, което само по себе си също е уникално.

Георги Андреев

Беше грандиозно, както подобава на тази сериозна годишнина. С първия концерт, озаглавен „Началото“, поставихме акцент върху емблематични образци от репертоара, създадени от основателя Филип Кутев, Маргарита Дикова (хореограф), композиторите Михаил Йорданов, Красимир Кюркчийски. Открихме концерта с „Тракийска сватба“ на Филип Кутев – мащабно музикално-танцово платно, което беше напълно възстановено за този концерт. Нарекохме втората програма „Пътят“, тъй като през 1951 г., когато е създаден Ансамбълът, наистина се поставя началото на пътя, по който вървят и до днес народните хорове и ансамбли в страната. В тази програма ни гостуваха фолклорните ансамбли „Пирин“ и „Тракия“, на които дължим специални благодарности, а ние представихме три нови премиерни танца, създадени от нашия хореограф Ивайло Иванов. Третият концерт – „Наследството“, за мен лично беше най-интересен. В него взеха участие ученици от Националните училища по фолклорни изкуства в Котел и Широка лъка, както и от Националното училище за танцово изкуство – София. Те са следващото поколение талантливи хора, които ще посветят живота, времето, уменията си на изкуството, базирано върху българската културна традиция.“

Един от най-атрактивните музиканти в последната вечер е бил необикновено талантливия 6-годишен гайдар Стефан Иванов. Участие е взела и Петя Панева –  тазгодишният победител на „Гласът на България“.

Петя Панева и Стефан Иванов

Преди време Петя е била част от Ансамбъла и сега с радост се е присъединила към празничните програми с изпълнението на общо шест песни, аранжирани специално за случая от Георги Андреев.

„Специални гости, държа да отбележа, бяха музикантите от „Кварто квартет“ (отново в третия концерт) – продължава диригентът. – Те през цялото време бяха на сцената и свириха с нас, което придаде нова, различна и много по-обемна звучност. В заключение искам да кажа, че цялата 2022 г. посвещаваме на празничния повод.

С тези три концерта поставихме началото на нашето национално турне, което обхваща девет града – Пловдив, Варна, Бургас, Търново, Шумен и др. като предпочитаме големите пространства на откритите сцени. И една идея, която споделям за пръв път, тъй като е съвсем нова – възнамеряваме да завършим с голям концерт в началото на декември, отново в зала № 1 на НДК. При това с програма, различна от вече представените през годината.“

Снимки: Facebook/PhilipKoutev/

Още от категорията

"Когато пея" ни напомня да следваме пътя си с усмивка

Кога пеете? Когато ви върви?... Калин Вельов и Мария Аврамиди пеят дори и когато не им върви. Така започва песента им "Когато пея". Но това не е първото им съвместно заглавие. Събира ги музикалният проект "АМАЗОНИЯ" - бразилската латино денс формация,..

публикувано на 26.01.23 в 10:15

„Колко музика има в ефира, новини и човешки съдби….“

Българското национално радио празнува 88 години, а видеото на песента "Наше радио" кани аудиторията в Старата къща. Песента е специално създадена и записана в емблематичното Първо студио на БНР през 2014 г. от звезден екип, в чест на..

публикувано на 25.01.23 в 06:10
Кадър от филма „Петя на моята Петя“

Красивите стихове на Петя Дубарова ни докосват в "Дъх на слънце"

Неведнъж сме свидетели на филмова музика, която заживява свой собствен живот. В българското кино също има редица такива примери, включително и сред най-новите заглавия. Преди година по екраните се появи филма "Петя на моята Петя", вдъхновен от..

публикувано на 24.01.23 в 10:15