Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Конвоят с бежанци от Киев вече е в България

Снимка: Мая Щърбанова

На граничния пункт „Дуранкулак“ след 36-часово пътуване пристигна конвоят с бежанци и дипломати от Украйна. Външният министър Теодора Генчовска посрещна на границата 190 евакуирани граждани на България, Украйна, Северна Македония, Германия и Армения. Тя заяви, че българите, които искат да се евакуират от Украйна, вече ще могат да разчитат на съдействие от Ситуационния център към министерството, защото българските дипломати в Украйна са изтеглени. Със съдействието на турските власти, чрез влакове са били евакуирани още български граждани от градовете Харков и Киев, съобщи министър Генчовска.

Руският агресор успя да превземе 250-хилядния украински град Херсон. Кметът на града призова да се организира зелен коридор, за да се съберат труповете на цивилните и военните, както и да се докара храна за населението. Руски въздушен десант атакува Харков, като боевете в града продължават. С крилати ракети са атакувани цивилни обекти в Харков и Житомир.  

Украйна беше основна тема в годишната реч на президентът на САЩ Джо Байдън пред конгреса. Путин се опита да разклати устоите на свободния свят, мислейки, че може да го накара да се подчини, но той много се обърка и се изправи пред стената на украинския народ, която никога не си е представял, заяви Байдън и подчерта, че светът е изолирал режима на Путин и Русия ще плати жестока цена за инвазията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Йона Тукусер

Йона Тукусер пресъздава в картини ужасяващия глад в Бесарабия

Бесарабската българка Йона Тукусер ще представи тази вечер в в село Главан, Болградски район, своята изложба, посветена на глада в Бесарабия през 1946-1947 г. Картините, вдъхновени от историите на местните жители, преживели предизвикания от..

публикувано на 03.08.24 в 16:05
Цариброд

От Цариброд (Димитровград) се жалват, че местните младежи отиват в България

Младите хора от Западните покрайнини намират образование и препитание в България при условия, които Сърбия не може да си позволи. Това става ясно от думите на кмета на Цариброд (Димитровград) Владица Димитров, цитирани от БГНЕС. Много хора от Димитровград..

публикувано на 26.07.24 в 17:12
Сградата на Френската езикова гимназия

В София провеждат Академия за предучилищни учители в българските неделни училища

С панел на тема "Процеси на усвояване на езика в детска възраст“ ще започнат встъпителните обучения в рамките на Академия за учители в предучилищен етап в българските неделни училища зад граница. Занятията се  провеждат от 25 юли във Френската езикова..

публикувано на 25.07.24 в 10:02