Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм за Христо Ботев с премиера на 3 март

В ролята на революционера влиза младият Деян Жеков

Снимка: FB/БОТЕВ-игрален-филм

Нов игрален филм пресъздава революционното дело на поета публицист Христо Ботев и чрез малко известни факти си поставя за цел да припомни величавия му подвиг. Кинематографичната творба под режисурата на Максим Генчев има своята премиера на 3 март.

„Ботев” проследява събитията от 1876 г.

След пет столетия под османско владичество българите са изправени пред съдбовен избор – свобода или смърт. Няколко млади революционери се събират на румънска земя, за да съставят план за освобождението на България чрез въстание, подготвено от вътрешните комитети и със спомоществователството на емиграцията. Христо Ботев – поет, вестникар и учител, захвърля перото и повежда двеста смели мъже в помощ на своите въстанали събратя. Предрешени като обикновени пътници, революционерите се качват на австро-унгарския кораб „Радецки”, отвличат плавателния съд и принуждават капитана да акостира на козлодуйския бряг на река Дунав...

„Ние изцяло следваме опита за биография на Христо Ботев от първия романист в България – Захари Стояновразказва режисьорът Максим Генчев пред БНР. – Ботев е бил поет и публицист, притежавал е финес, който писателят описва много добре. Филмовият материал е селектиран от книгата „Христо Ботйов. Опит за биография” в контекста на нашето разбиране и материални възможности, защото не можем да вкараме целия му живот в два часа.”

В ролята на революционера влиза младият актьор от театър „Сфумато” Деян Жеков. Щастливо съвпадение е фактът, че бургазлията израства на ул. „Милин камък” – името на местността, станала арена на първото сражение на Ботевата чета.

„Деян е неповторим, едвам го озаптявах – казва Максим Генчев. – Той е изцяло в ролята, затова и му позволих да изиграе каквото му е на душата. Той носи Христо Ботев в себе си.”

Актьорът споделя, че приема ролята, защото има смисъл да се говори за хора като Христо Ботев – „смел, свободен и огорчен човек, който вярва в нещо по-голямо от самия него и готов да се пожертва в името на тази вяра”.

„Поканата дойде, след като режисьорът гледал представлението „Солунските съзаклятници” с участието на мои приятели студенти и му допаднала тяхната игра – продължава Деян Жеков. – И тъй като темата има много допирни точки, ги попитал дали познават актьор, който не само има някаква прилика с Христо Ботев, но и се интересува от него. Скоро след това се срещнах с Максим Генчев, направихме два кастинга и той ми каза, че е доволен от видяното. Аз, от своя страна, му споделих, че Ботев е любимият ми поет, че го обожавам и чета от дете. Казах му обаче, че трябва да помисля за ролята, защото отговорността е огромна. Накрая дадох всичко от себе си и се надявам поне малко да съм успял, въпреки че Ботев е човек, който не може да се представи в пълнота.”

Филмът „Ботев” е заснет с даренията на много родолюбиви сънародници у нас и в чужбина и в партньорство с БНТ. „Идеята е да бъде от хората за хората”, добавя Деян Жеков. В масовите сцени – превземането на кораба „Радецки”, слизането на Ботевата чета на българския бряг, гибелта на революционера на връх Околчица, безвъзмездно се включват и множество доброволци от патриотични клубове в цялата страна, които идват за снимките с четническо облекло и оръжие.

След премиерата в кината филмът ще бъде прожектиран и в училищата. Планираме това да се случи първо в учебните заведения, които носят името на националния ни герой”, казва Максим Генчев. Режисьорът е категоричен, че ще продължи чрез филмовото изкуство да разказва и за други български герои.

Съставил: Диана Цанкова по интервюта на БНР-Бургас и БНР-Стара Загора/

Снимки: FB/БОТЕВ-игрален-филм

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал “Антистатик” примамва аудиторията с “Повече от един танц”

Седемнайсетото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик”, което се открива днес в София, ще премине под мотото “Повече от един танц”. В образователната програма на фестивала е предвидена серия от лекции в Гьоте..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Икони на светци воини в изложба на варненския Военноморски музей

“Светци – воини и покровители на бойното поле” се нарича изложбата, с която Военноморският музей във Варна отбелязва Деня на храбростта и празник на българската армия. Експозицията включва 33 икони с образите на най-почитаните у нас светци воини,..

публикувано на 06.05.24 в 16:40