Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи разказват историята на древна Персия

Снимка: ndk.bg

Преди дни в България се завърна екипът на театралната постановка „Шахнаме: Сказание за Зал“, с която беше открита международната програма на 40-то юбилейно издание на театралния фестивал „Фаджр“ в Техеран. Представянето на българските актьори в Иран е част от културния диалог между двете страни, чиито двустранни отношения имат 125-годишна история.

Спектакълът е вдъхновен от персийския епос „Книга на царете“ на поета Абулгасем Фердоуси, който е в списъка на ЮНЕСКО за „Шедьоври в устното и нематериално наследство на човечеството“. Представлението е създадено във връзка с отбелязването на 1010 години от написването на „Шахнаме“ и 1000-годишнината от смъртта на писателя Фердоуси (935-1020), известен като персийският Омир. Режисьор на българската постановка е Елена Панайотова. По думите ѝ, това е книга, която описва доислямската история на Иран и цялата персийска култура. „Тя е два пъти по-голяма от „Одисей" и „Илиада” взети заедно, писана е 35 години и е много интересна съкровищница на истории" –  казва Панайотова.

Трупата ни е имала 3 представления в Техеран, като актьорите са играли ролите си на български език, но със субтитри на фарси. „Иранските зрители бяха много впечатлени. Казаха, че сме пресъздали точно древния им език, техните жестове“, сподели пред БНР актрисата Ралица Стоянова. По време на гостуването Елена Панайотова е получила покана за работа там от генералния директор по въпросите за културно сътрудничество в Иран г-н Али Киани.

В неделя, 6 март, спектакълът „Шахнаме: Сказание за Зал“ ще може да бъде видян на сцената на театър „Азарян“ (НДК) в София. Постановката ни отвежда в митологичния разказ за раждането на Зал, който е отхвърлен от баща си и отгледан от птицата пазител Симург. По-късно той е реабилитиран като ирански владетел и се влюбва в арабската принцеса Рудабе.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14