Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България чества своето Освобождение

Снимка: БГНЕС

За 144-та годишнина от Освобождението националният трибагреник беше издигнат с военен ритуал до паметника на Незнайния воин в София. На церемонията присъстваха президентът и главнокомандващ армията Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на отбраната Драгомир Заков, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, депутати, дипломати, духовници и граждани.

В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ беше отслужена панахида за загиналите за свободата.

При минусови температури хиляди българи се изкачиха до заснежения връх Шипка, за да изразят своята почит към падналите за освобождението. Премиерът Кирил Петков и председателят на парламента Никола Минчев участваха в церемонията на върха, но бяха посрещнати недружелюбно от носещите руски знамена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11

България предлага подкрепа за пострадалите украински деца от болницата в Киев

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар на 8 юли 2024 г. срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. В..

публикувано на 09.07.24 в 17:45