Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украйна удържа столицата си под свой контрол, жителите на Мариупол бедстват

Снимка: Олександър Майшев

Единайсет дни след инвазията на Русия в Украйна столицата Киев остава под украински контрол въпреки руските бомбардировки. Мощен взрив е разтърсил града тази сутрин – вероятно става дума за ракета, която е била свалена от украинската противовъздушна отбрана. Руската армия напредва с офанзивите си срещу градовете Харков и Николаев, продължава да блокира град Мариупол, постигнала е напредък и по създаването на сухопътен коридор към Крим.

Президентът Володимир Зеленски повтори призивите си за забранена за полети зона, но западните лидери заявиха, че не искат да влошат ситуацията. Владимир Путин предупреди, че ще разглежда всяка забранена за полети зона над Украйна като военен акт. Според него наложените от Запада санкции на страната му, са равносилни на обявяването на война. Руският президент заяви, че в Украйна всичко върви по план и работата по унищожаването на украинската военна инфраструктура е почти завършена.

В това време високопоставен служител на организацията „Лекари без граници“ предупреди, че хуманитарната ситуация в Мариупол е катастрофална и е жизненоважно цивилните да бъдат евакуирани. „Хората изпитват огромни затруднения да получат достъп до питейна вода, ситуацията се влошава с всеки ден“, обясни Лоран Лигоза. Мариупол, се смята за ключов в руската инвазия, защото е пристанище на Азовско море. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Двудневен еко-празник в Елхово представя чиста храна от микро ферми в региона

Елхово е разположено в югоизточната част на Тракийската низина сред плодородно поле между планините Странджа и Сакар. Край градчето преминава една от пълноводните реки в България – Тунджа, а наблизо има 21 села със земеделска земя, които са..

публикувано на 06.09.24 в 08:05

Топъл празничен ден, на места с превалявания

В петък, 6 септември, в повечето райони от страната ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно в югозападната половина от страната ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици...

публикувано на 05.09.24 в 19:45

Депутатите забраниха продажбата на бездимни цигари на непълнолетни

Народното събрание забрани употребата, продажбата и предлагането на бездимни и нагреваеми тютюневи изделия на деца и младежи под 18 години. “Следващата битка, която трябва заедно да проведем, е срещу употребата на енергийни напитки сред..

публикувано на 05.09.24 в 13:22