Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Статут на бежанец ще отвори училищата за украинските деца

Снимка: EPA/BGNES

Започва процес за интегрирането на децата от Украйна в образователната ни система, обяви пред Нова тв министърът на образованието Николай Денков. Той обясни, че те ще посещават училище или детска градина едва след като родителите им получат статут на бежанци. За да се улесни процедурата, пристигналите от Украйна могат още сега да подадат молба децата им да бъдат включени в образователния процес. За целта от ведомството са изпратили до всички училища и регионални управления по образованието образец на молби.

Тези от децата, които имат двойно гражданство и един родител българин, директно могат да влязат в училище”, каза още министърът. Той информира също, че се обсъжда намаление на таксите на обучаващите се у нас над 1000 украински студенти и отпадане на наема им за общежитие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Родителски организации защитиха Закона за предучилищното и училищното образование

Около 40 родителски организации от цялата страна подкрепиха промените в Закона за предучилищното и училищното образование, забраняващи пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата. Според тях Конституцията позволява ограничаване на..

публикувано на 25.08.24 в 12:22

Естония пуска две евромонети по дизайн на българина доц. Светлин Балездров

Естонската централна банка пусна колекционерска монета, чието художествено оформление е дело на българския дизайнер и преподавател в Националната художествена академия доц. Светлин Балездров. Монетата с номинал от 8 евро е изработена от сребро, има..

публикувано на 25.08.24 в 11:23

Спомен за оперния бас Борис Христов като емблема на България от края на XX в.

Фотоизложба, посветена на личността на големия български оперен бас Борис Христов може да бъде разгледана до 28 август в София. Експозицията се организира от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив и е по повод 110 години..

публикувано на 25.08.24 в 10:05