Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Търсят се начини за извеждането на българите в Бердянск

Светослав Иванов
Снимка: МВнР

Етническите българи в Бердянск ще бъдат изведени от града при първа възможност, съобщи генералният ни консул в Одеса Светослав Иванов. По думите му, хуманитарните коридори засега не сработват заради големите разстояния и влошената пътна инфраструктура. За да се изминат 420-те км до Одеса, ще бъдат необходими близо 8 часа.

Консулът каза още, че в първите 4-5 дни на военни действия от Украйна са били евакуирани около 350 български и украински граждани, етнически българи от украински произход - предимно жени и деца. Според Светослав Иванов без помощта на Европейския съюз и солидарността на останалия свят Украйна едва ли ще издържи много. “Вече има страхотен дефицит на горива, вероятно ще се стигне и до нарушаване на доставките на газ, хранителни продукти и лекарства”, добави той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ да ги..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14