Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украинските граждани могат да теглят средства през български банкомати

Над две трети от украинските бежанци преминават страната ни транзитно

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерите Асен Василев и Калина Константинова обсъдиха с представители на Асоциация на банките в България и на БНБ механизъм за улеснено откриване на банкови сметки на украински граждани, които са поискали статут на временна закрила в България, по силата на европейската Директива за временна закрила. Според представителите на банковия сектор, украинските граждани в момента могат да теглят у нас левове от своите дебитни и кредитни карти „Виза“ и „Мастъркард“, в рамките на определените от съответните украински банки лимити. Те могат да се разплащат за стоки и услуги у нас и през ПОС-терминали. 

Що се отнася до възможностите за обмен и изкупуване на украинска валута, нито една от държавите от ЕС не изкупува такава валута до настоящия момент. В тази връзка се очаква общоевропейско решение, на ниво Европейска централна банка.

По-рано днес стана ясно, че от 24 февруари насам, в България са влезли над 38 хиляди украински граждани, като до този момент на границата ни са подадени 100 молби за хуманитарна помощ. По данни на Държавната агенция за бежанците, около 60-70% от украинските граждани преминават границата ни транзитно. В момента на територията на страната ни има около 21 хиляди украинци, бягащи от войната. Очаква се в България да влезе в сила прилагането на Европейската директива за временна закрила и гражданите на Украйна да имат право да потърсят убежище както на територията на България, така и в другите страни от ЕС. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Перник посреща делегатите от Федерацията на европейските карнавални градове

Перник ще бъде домакин на откриващата се днес четиресет и четвърта годишна среща на Федерацията на европейските карнавални градове, съобщиха от общинската администрация. Очаква се над 100 делегати от 20 държави да изберат нов председател и ново..

публикувано на 13.05.24 в 06:00

Облачно време с превалявания в понеделник

В понеделник ще се задържи предимно облачно. Преди обед в Източна България все още ще вали дъжд. Следобед превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и..

публикувано на 12.05.24 в 18:30
Атанас Запрянов

Цивилните граждани може да преминават военно обучение

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"..

публикувано на 12.05.24 в 13:28