Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Асен Василев: Очакваме стотици хиляди бежанци от Украйна

Асен Василев
Снимка: minfin.bg

В момента у нас има около 30 хил. украински граждани и се очаква броят им да нарасне драматично, заяви финансовият министър и вицепремиер Асен Василев. По думите му, насочените към България бежанци заради войната в Украйна ще достигнат стотици хиляди. Само през последното денонощие в страната ни са влезли 5900 души, според Граничната полиция. 

Пребиваващите у нас украински граждани е необходимо да подадат заявление за бежански статут до 31 март, за да могат да получават помощ от 40 лв. дневно в продължение на три месеца. Със същата мярка ще бъде подпомогнат и туристическият сектор - хотели и места за настаняване. Освен това ще се приложи ускорено включване в пазара на труда на бежанците от Украйна.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 9

В деветия брой на предаването, с водещ - Красимир Мартинов, говорим за българските училища и българския език зад граница: Предизвикателствата пред българските училища зад граница – говори доц.д-р Адриана Любенова, Пловдивски университет,..

публикувано на 18.07.24 в 12:28

Турция ще продължи да подпомага България в борбата срещу пожарите

Турция ще продължи да оказва на българския народ необходимата подкрепа в отговор на бедствието с пожарите в страната. Това заяви Дирекцията по комуникациите на турското президентство в съобщение, цитирано от БТА. Дирекцията уведомява, че Турция, в..

публикувано на 18.07.24 в 11:59

Главното мюфтийство призова мюсюлманите да се молят за дъжд и да помагат в борбата срещу пожарите

Мюсюлманското изповедание в България призова своите служители, имамите и вярващите да се включат в гасенето на пожарите, които бушуват из страната и да подадат ръка на бедстващите. След Петъчния намаз в джамиите ще се състои и специална лекция (хутбе),..

публикувано на 18.07.24 в 11:17