Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Спасяването на българските евреи държи будна съвестта на българите

В България 10 март е обявен за Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството с решение на МС от 13 февруари 2003 г.

„Паметник на спасението” – София
Снимка: registersofia.bg

Един от най-мрачините периоди в историята на миналия век е Втората световна война и гоненията срещу евреи и представители на неарийски раси. Преследвани и унижавани от фашистките режими на страните съюзници на Третия райх, милиони евреи намират смъртта си в масови гробове и  концлагери. Антисемитската идеология набира скорост не само сред страните от Тристранния пакт (между Рим – Берлин – Токио), но също и в страни като Унгария, Румъния, България, Словакия, Хърватия и Финландия, които привеждат законодателството си в съответствие на нацистките закони на Германия. Повечето от тези страни се подчиняват на заповедта за депортиране на еврейското население в лагерите на смъртта. България обаче съумява да спаси над 48 хиляди евреи, благодарение на неколцина българи, които успяват да привлекат широката общественост за хуманната кауза в защита на евреите.


1943 година: Никой не може да убеди българите да мразят евреите

Действието се развива на 10 март 1943 година, когато Православната ни църква, в лицето на софийския митрополит Стефан и пловдивския митрополит Кирил предотвратяват депортацията на стотици евреи от Пловдив. В същото време, заместник-председателят на Народното събрание Димитър Пешев и 43 –ма народни представители разкриват тайната спогодба между България и Третия Райх за депортиране надесетки хиляди евреи и осуетяват плановете на нацистка Германия. 

Голяма заслуга за този акт имат и четирима българи от Кюстендил – депутатът Петър Михалев, търговецът Асен Суичмезов, учителят Владимир Куртев и адвокатът Иван Момчилов.

В Израел те са признати от мемориала Яд Вашем като „Праведници на света“ – почетно звание, което се дава на хора с нееврейски произход, рискували живота си при спасяването на евреи по времето на Холокоста.

Музейно-изследователския център за изучаване на Холокоста „Яд Вашем“
За да напомня за събитията от недалечното минало къщата-музей „Димитър Пешев“ в Кюстендил съхранява важни документи и вещи, които ни запознават отблизо с кюстендилските граждани, приели спасяването на българските евреи за свой обществен дълг.

Това е и единственото място в България, посветено на паметта на тези смели българи, дръзнали да се опълчат на заповедите на нацистите.

Благодарение на тях страната ни успява да заличи донякъде срама от присъединяването си към нацистките режими, въпреки че по-късно властта след 9 септември 1944 година не им отдава нужната почит и ги осъжда като „врагове на народа“ за грехове, които не са извършили. Едва след признанието им от Израел, те са наградени посмъртно с най-високия държавен орден „Стара планина” I степен и са провъзгласени за „почетни граждани на Кюстендил”.

И докато България пази жив спомена за мартенските събития от 1943 г., в някои от страните, където са били извършавани зверствата на нацистите и техните колаборационисти, се мълчи. Единствено разказите на малцина оцелели припомнят издевателствата и адските мъки на жертвите на нацизма, за да държат будна съвестта на човечеството, което е на път да повтори греховете на предшествениците си.

Страшно ще бъде, когато и те замлъкнат…Тъжното е, че в същата тази Европа, където бяха извършени най-тежките престъпления срещу човечеството, в наши дни отново сме свидетели на факелни шествия и пропаганда на неонацистки идеологии, които умело използват общественото недоволство. Именно затова е необходимо всеки път да си припомняме Холокоста, за да не допускаме тъмното минало да завземе настоящето и бъдещето.

Снимки: registersofia.bg, архив

Още от категорията

Почитаме свети Атанасий, който прогонва зимата

Днес Българската православна църква почита Свети Атанасий. Според народния календар празникът се нарича Зимен Атанасовден и Среди зима. Според поверията светецът прогонва зимата. От този ден тя постепенно отстъпва на топлото време. Свети Атанасий,..

публикувано на 18.01.23 в 05:15

На Антоновден се предпазваме от болести и празнуват железарите

Православната църква чества Св. Антоний Велики, един от първите християнски пустинници в Египет и основоположник на монашеството. По предание е роден към 251-ва година и е живял 105 години. След дългогодишна духовна борба постигнал святост и бил удостоен..

публикувано на 17.01.23 в 09:55
Бомбардировки над София – вер. април 1944 г.

79 години от най-разрушителната бомбардировка над София

На този ден през 1944 година по време на Втората световна война е извършена най-разрушителната бомбардировка над София. Тя е извършена последователно през деня от американски, а през нощта от британски самолети. Върху столичния град са хвърлени над..

публикувано на 10.01.23 в 07:15