Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Кирил Петков ще настоява за финансова подкрепа от ЕС заради войната в Украйна

Срещата на лидерите на страните от ЕС във Версай
Снимка: БГНЕС

На срещата на лидерите на страните от ЕС във Версай премиерът Кирил Петков ще настоява за финансова подкрепа от европейските партньори на всички държави, близо до войната в Украйна. „Първото е да видим, че има подкрепа на европейско ниво за бежанците - не може всяка страна самостоятелно да се бори“, заяви той. Кирил Петков каза още, че България трябва да мисли и за сценарий, при който Русия ще спре газа. „Не вярвам, че ще се стигне дотам, но единственият начин да се справим с такъв казус е да спре експорта на ток“, добави премиерът. 

От 1 април до 31 май ще бъде усилена охраната на въздушното пространство на България с помощта на два самолета от Военновъздушните сили на Нидерландия, гласи решение на правителството. Самолетите няма да имат правото да използват оръжие, включително за предупредителна стрелба. 

Нямам никакви забележки към службите“, заяви по-рано днес военният министър Драгомир Заков в Народното събрание.

Драгомир Заков
От „Демократична България“, която е коалиционен партньор в правителството, вчера изразиха опасения, че специалните служби не разполагат с надеждна информация, за да може висшето държавно ръководство да взема правилни решения в този тежък момент. За пример беше дадена прогнозата, че мащабна руска офанзива срещу Украйна е нереалистична в следващите месеци. „Службите предоставят коректна информация, но понякога има разлики в оценките накрая – това касаеше по-скоро началото на кризата“, коментира военният министър. 

Вече има съюзнически предложения как да бъде на попълнена групата на основата на батальон която страната ни създава за подсилване на източния фланг на НАТО, съобщи Драгомир Заков след закритото заседание на парламентарната комисия по отбрана. Той уточни, че групата остава на наша територия, но ще бъде ръководена от командващия въоръжените сили на НАТО.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00