Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Подновено е руското настъпление към Киев, Украйна очаква и химически атаки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

70 души потеглят на 11 март от Одеса с автобус към България,съобщи за БНР Елена Вълкова от Асоциацията на българите в Украйна. Други 100 са записани и очакват следваща възможност да заминат.Вече са евакуирани над 1000 човека от Южна Украйна. Критично е положението на българите в обсадения Мариупол, допълни Вълкова.

От 11 март по границите с Румъния ще заработят пунктове, в които украинските бежанци ще получават документ за временна защита. С него те ще пребивават в страната легално, ще имат право на работа, здравеопазване, образование и социална подкрепа. 

ЕС да подкрепи финансово България и съседните на Украйна страни, които приемат бежанци, поиска премиерът Кирил Петков във Версай, където участва в извънредния Европейски съвет.  

Евролидерите решиха, ЕС да започне преговори с Украйна за присъединяване, но те няма да са по ускорена процедура. 

Руските сили край Киев са разсъсредоточили огромната военна колона и настъпват от три страни към украинската столица.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 10

В десетия брой на предаването, с водещ Красимир Мартинов, ви срещаме с хора на изкуството, развиващи таланта си в чужда държава:   Деница Грубер и нейният живот, отдаден на илюстрацията в Германия; Иконопиисецът Екатерина Титова – от..

публикувано на 25.07.24 в 12:00
Петър Танев

Петър Танев отрече Украйна да е спряла неговото назначаване за посланик в Киев

По неволя бях въвлечен в спор на институционално и политическо ниво, към което нямам отношение. Това каза за bTV дипломатът Петър Танев, за когото се появи информация в медиите, че е бил предложен за посланик в Украйна по време на кабинета "Денков -..

публикувано на 25.07.24 в 10:06

Пожарът в граничната планина Славянка бе спрян на българска територия

Навлизането на пожара от Гърция в България през билото на граничната планина Славянка бе спряно с усилията на повече от 60 горски служители, пожарникари и военни. Ситуацията продължава да е рискова, защото планината продължава да дими от гръцка страна...

публикувано на 25.07.24 в 08:26