Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната ни църква почита паметта на Св. Софроний Врачански

Снимка: архив

На днешния ден Българската православна църква почита паметта на Св. Софроний Врачански – врачански епископ и бележит духовен наставник и будител, продължител на просветителската мисия на Паисий Хилендарски.  

Във Враца празникът на светеца – небесен покровител на епархията бе отбелязан в старинния храм „Св. Възнесение“, част от възрожденския комплекс „Св. Софроний Врачански“ с преждеосвещена литургия, оглавена от врачанския митрополит Григорий. 


По-късно, край паметника на св. Софроний Врачански в центъра на града, на общоградско тържество се събраха представители на различни институции, общественици, учители и ученици, сред които и възпитаниците на най-старото начално училище в града „Св. Софроний Врачански“.

Снимки: Община Враца, архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Църквата “Св. Иван Рилски” в Старо село почита небесния застъпник на българите

Църквата “Св. Иван Рилски” в троянското Старо село днес отбелязва храмовия си празник. По този случай ще бъде отслужена празнична света литургия за успението на светеца, дал името на храма, както и празнична вечерня. “ Необикновена е историята на..

публикувано на 18.08.24 в 07:00

Успение Богородично прославя необятната обич на Божията Майка

Наричат Света Богородица Майка на истинския Живот, която с молитвите си избавя от смърт човешките души. Тя е най-обичаната и най-прославяна след Бога, към която се обръщат всички. Църквата ѝ отдава почит на 15 август, в деня на нейното успение, когато..

публикувано на 15.08.24 в 04:05

Продължават мащабните археологически проучвания на тракийския комплекс Бегликташ

Добре дошли в Приморско – едно от най-обичаните и посещаваните курортни градчета по българското Черноморие, място, където много българи избират да прекарат лятната си ваканция. Заливите там са идеални за слънчеви бани още от началото на..

публикувано на 13.08.24 в 09:35