Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

85 години от рождението на славея на Тракия - певицата Надка Караджова

Снимка: panagyurishte.org

На 14 март се навършват 85 години от рождението на голямата народна певица Надка Караджова – един от емблематичните гласове на България. Родена е в село Три водици, Пазарджишко, в семейство, в което народната музика звучи и в празник, и в делник. Едва 15-годишна е, когато красивият ѝ глас и вроден музикален усет впечатляват композитора Филип Кутев на фестивал на художествената самодейност в Пловдив. Той я кани в Националния фолклорен ансамбъл, основан от него само година по-рано (през 1951 г). Така, едва 16-годишна, Надка става част от престижния състав, в който пее цели четири десетилетия. Приживе тя обичаше да казва: „Ансамбълът беше моето училище, моят университет, моето семейство.“

Гласът на Надка Караджова е звучал от някои от най-големите световни сцени като солистка на Ансамбъла. През 80-те години на м.в. певицата създаде квартет „Славей“, с който продължи да печели сърцата на знайни и незнайни почитатели на българския фолклор.

Песента и́ „Пиленце пее” е включена в японските учебници и децата я изучават в часовете по музика. За определен период тя беше и солистка на хоровете „Ваня Монева“ и „Големите български гласове”. Успя да запише стотици тракийски народни песни, които днес се съхраняват във фонда на БНР.

От тях избираме една от първите, с които става известна – „Драгана и славей“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Последното решение" – Любо Киров за изборите в любовта

Любо Киров ни представя най-новия сингъл от своя албум "Ново сърце". Това е рок експлозия, озаглавена "Последното решение". И тук по музиката Любо отново работи с китариста и музикален продуцент Ангел Дюлгеров, който е и автор на аранжимента , а по..

публикувано на 14.10.24 в 10:15
Кирил Маричков

Стотици китаристи изпълняват “Клетва” в памет на Кирил Маричков

Легендарната песен “Клетва” на починалия при инцидент на сцената вокалист на “Щурците” Кирил Маричков ще бъде изпълнена в негова памет от стотици китаристи в рамките на фестивала Sofia Guitar Fest. Отиде си “щурецът” Кирил Маричков..

публикувано на 13.10.24 в 09:42

Произведения на Моцарт звучат за първи път у нас на Празник на духовната музика в Габрово

С концерт на смесения хор при софийския храм “Покров Богородичен” в габровската Художествена галерия "Христо Цокев" ще бъде закрит Празникът на духовната музика. Заедно с Габровския камерен оркестър хорът ще изпълни за първи път у нас три ранни..

публикувано на 13.10.24 в 07:00