Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

На фона на климатичните промени войната е последното нещо, от което има нужда измъчената ни планета

Снимка: Илина Перянова

„Нищо, абсолютно нищо не оправдава тази агресия, тези убийства на невинни хора!“ – категорична е младата режисьорка Илина Перянова. Тя бе сред участниците в протеста пред Руския културен институт в София, където живеещи у нас руснаци се събраха, за да изразят възмущението си от инвазията на Русия в Украйна. Илина е рускиня по майчина линия, с баща българин. Руските ѝ баба и дядо са ветерани от Втората световна война. „И двамата са били награждавани с високи ордени. И са се борили за мир рамо до рамо с украинците срещу истинския нацизъм“ – твърди Илина. Тя коментира агресията на Путин и неговата т.нар. „денацификация“ в Украйна така:

„Предлогът, с който беше нападната Украйна е абсолютно изфалшифициран и това за мен е чиста пропаганда. Но за съжаление, тя се разпростря до твърде много хора, включително и в България, които вярват на руските тролове и медии, разпространяващи фалшива  информация. Как си го обяснявам, ли? От една страна имаме обща история с Русия, виждаме в руснаците своите освободители, а и сме с общи славянски корени. Но другата причина е масовата дезинформираност и, съжалявам че трябва да го кажа, липсата на образованост в обществото. Защото, за да си достатъчно информиран, трябва да имаш достъп до достоверни източници и най-вече желание да се запознаеш с всички гледни точки. Направих си труда да проуча и т.нар. „друга гледна точка“, но там виждам едно преиначаване на фактите, които постоянно се променят.“

Протест срещу инвазията в Украйна пред Руския културен институт в София

Най-новият филм на Илина Перянова се казва „Между мен и теб“ и не е за войната, а за взаимоотношения в една двойка, а тезата се му върти около липсата на любовта в световен и в личен план. „Напоследък риториката, която се подкрепя е риторика на омразата. А ми се иска хората повече да търсят любовта и истината, да не гледат еднозначно на нещата, а да се информират. Още повече в настоящия момент, когато се бомбардират сгради, родилни домове, където майки раждат! Ако на човек от това не му се къса сърцето, той има ли сърце?“ - пита риторично младата режисьорка.

На фона на климатичните промени, , освен че е страшна, тази война е последното нещо, от което има нужда нашата вече измъчена планета, смята Илина. Според нея това е и война за въглища и природен газ, а това, за което не се говори, са големите залежи в Украйна на газ, нефт и т.н.. „И нека не се заблуждаваме - повечето войни в момента са причинени от недостига на питейна вода и на храна“ – казва Илина и добавя:


„Виждам, че е нападната държава, която е една от основните житници на Европа. И съм учудена колко хора не си дават сметка, че това ще ни засегне и ще предизвика глад на глобално ниво. Относно климатичните промени, истинската битката, която в момента трябва да се води е за опазване на природата. Ние трябва да защитим останалите видове, да започнем да се борим за спасяването на насекомите, на пчелите, на всички същества, които живеят около нас. Защото сме абсолютно взаимно свързани. Една от най-големите заблуди на човечеството е, че сме над природата и над останалите живи същества“ – казва Илина Перянова.

Младата режисьорка обаче завършва с посланието, че в този момент, когато сме разтърсени от случващото се в Украйна, не трябва да живеем в сковаващ страх, а да потърсим в себе си надеждата и светлинката, които ще ни изведат от задънената улица, в която е попаднало човечеството.

Снимки: Илина Перянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 15 май 2024 г.

Физическото и психично здраве на хората през целия им жизнен цикъл, е фокусът на тазгодишната Европейската седмица на общественото здраве. Мотото на инициативата тази година е "Здравето е политически избор" и в "България днес" тръгваме по следите на..

публикувано на 15.05.24 в 19:00
Димитър Главчев

Вдигат заплатите на университетските преподаватели със задна дата

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Решението е взето след като преподавателите заплашиха със стачка на..

публикувано на 15.05.24 в 17:35

Над 38 хил. българи са подали електронни заявления за участие на изборите от чужбина

Над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, подадени от сънародниците ни чрез електронната система на Централната избирателна комисия. В полунощ изтече срокът, в който българите зад граница можеха да заявят желанието си да..

публикувано на 15.05.24 в 10:55