Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Продължава евакуацията на цивилните от войната в Украйна

Снимка: photo.unian.info

Част от българските граждани от Бердянск са били евакуирани през фронтовата линия. Евакуацията е протекла много трудно, но успешно, съобщи пред bTV Антон Марков началник на Ситуационния център във външното министерство.

Украинският президент Володимир Зеленский съобщи, че за денонощието около 20 000 цивилни са успели да напуснат обсадения Мариупол, но няма информация дали сред тях са успели да се изтеглят и множеството украински българи живеещи в пристанищния град. 

Българският консул в Букурещ Ивайло Маринов съобщи, пред БНТ, че влаковете от Украйна с които пътуват бежанци от войната продължават да пристигат. Към момента няма чакащи българи по границата. Поемащите към България украинци имат близки в страната, но има и търсещи убежище. Консулът препоръча на доброволците желаещи да помогат на бежанците, първо да се свържат със Ситуационния център към външно министерство и да изчакват на българската граница.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че мирните преговори с Русия започват да "звучат по-реалистично, но все още е необходимо време" за постигане на пробив. Преговорите ще продължат и на 16 март, а турският външен министър Мевлют Чавушоглу ще посети през деня Москва.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Медиците отново с призив за забрана неваксинирани деца да ходят на училище

Лекари подновиха призива си деца без задължителни имунизации да не могат да ходят на училище и да бъдат част от организиран детски колектив. Д-р Костадин Сотиров припомни пред БНР предложението, отправено от Сдружението на общопрактикуващите лекари, и..

публикувано на 11.05.24 в 13:26

Вицепрезидентът откри научния форум "Пътят на светлината" в Атина

В деня, в който православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина започна Международният научен форум „Пътят на светлината“ . Откри го вицепрезидентът Илияна Йотова, под чийто патронаж е събитието, предава пратеникът на..

публикувано на 11.05.24 в 11:05
Валентин Мундров

Чужди държави спонсорират кибератаки към държавни институции заради предстоящия вот

Опити за кибератаки към сайтове на държавни институции се наблюдават непрекъснато заради предстоящите избори за европейски и национален парламент, съобщи пред Нова тв служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. По думите му,..

публикувано на 11.05.24 в 10:42