Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирландското посолство в България показва солидарност с украинския народ

4
Снимка: ireland.ie/bulgaria

17 март е известен като Ден на Свети Патрик - празникът на всички ирландци по света, които според последните данни наближават 80 милиона души в световен мащаб, а само в Съединените щати има повече от 36 милиона души  с ирландски произход. Затова Денят на Свети Патрик се празнува не само в Ирландия, но и в много страни по света. В България се чества официално от 2016 г.

Н. пр. Мартина Фийни е посланик на Ирландия в България от октомври 2020 г. Тя е и ирландски посланик в Армения и Грузия в нерезидентно качество. Интересно е да разберем колко са ирландците, които живеят в България към днешна дата?


„Нямам актуални данни за броя на ирландските граждани, които живеят постоянно в България, но той не е голям – казва посланик Фийни.– Това са предимно хора, които са се установили в България, ирландци, чийто брачни партньори са българи или българки. Тези ирландци са много добре интегрирани в българското общество.“


Как се развиват отношенията между двете страни – на пръв поглед България внася уиски от Ирландия и издава ирландски писатели -  утвърдени класици и съвременни автори, но в кои сектори на икономиката отношенията са най-значими?

„Политическите отношения между Ирландия и България са отлични – констатира ирландският посланик в София.– Очевидно, заради пандемичните мерки в последните 2 години нямахме официални посещения на високо равнище и в двете страни. Но с облекчаването на мерките се надяваме скоро да ги възобновим и да имаме поне едно министерско посещение тази година.

По отношение на търговията – да, ирландското уиски е много добре познато на българския пазар, а също и известната ирландска тъмна бира. Търговските отношения между нашите две държави не са големи, но има потенциал, особено в сферата на услугите. Има няколко ирландски компании в България, има ирландски старт-ъпи в сферата на услугите – предимно финансови и счетоводни услуги. Има една голяма ирландска компания, която се занимава с пакетиране, но нямаме големи инвестиции в България.“

Помним как миналата година по това време в София се радвахме на изложбата "Празник на ирландската култура". На моста на влюбените до НДК се любувахме на културното богатство на Ирландия в над 40 фотографии и плакати, илюстриращи литературното, музикалното, филмовото и архитектурно наследство на изумрудения остров. Какво сте подготвили тази година?

„Тази година не сме предвидили изложба за Деня на свети Патрик в София, но планираме такава през май месец. На „Моста на влюбените“ до НДК ще имаме изложба, посветена на отбелязването на 50-годишнината от присъединяването на Ирландия към ЕС. Ще я направим заедно с посолството на Дания, защото Дания и Ирландия станаха членки на ЕС по едно и също време - на 1 януари 1973 г. Тази изложба ще бъде в седмицата около 9 май - Деня на Европа. Отбелязваме 50-годишнината сега, защото през 1972 г. Ирландия подписа договора за приcъединяване към ЕС.“

Ирландия има многогодишна традиция за Деня на св. Патрик – да осветява със зелени светлини сградите на знакови културни институции по света. Кои ще бъдат тази година българските здания които ще светят в зелено вечерта на 17 март?


„По препоръка на ирландското правителство тази година на 17 март посолствата на Ирландия по света ще светят не в зелено, а в жълто и синьо – в знака на солидарност с Украйна и украинския народ. Така ще бъде и със сградата на посолството на Ирландия в София, на ул. Бачо Киро - тя ще бъде в синьо и жълто на 16 и на 17 март като знак на нашата солидарност с Украйна.

Иначе в София ще има сгради, които ще бъдат осветени в зелено. Това са:

Столичната библиотека, Софийският университет, Националната библиотека, Софийската опера и балет. Много сме щастливи, че за първи път и статуята на св. София ще бъде осветена в зелено.


И в други градове на България ще има осветени сгради - Великотърновският университет, Крепостта Баба Вида и Художествената галерия във Видин, Часовниковата къща в Трявна,

В зелено ще светят също и Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград, Домът на културата "Борис Христов" в Пловдив, Центърът за култура и образование „Артиум” в Несебър и Регионалната Библиотека в Габрово.“

Как се чувствате у нас, след като живеете година и половина вече в България?

Положих усилия да пътувам из България, наистина доста малко за това време, но бях ограничена от пандемията. Успях да посетя някои места,  отидох до Черно море, до някои планини. От това, което досега съм видяла, България е много живописна страна. Спомням си през есента, докато пътувах през планината до Северна България видях най-красивите есенни цветове. Надявам се тази година да видя много повече от България.“

Пожелавам ви да пътувате повече из България тази година и да отидете до Пловдив, ако още не сте били там.

„Ооо, била съм Пловдив няколко пъти - много, много красив град. Планираме през лятото една специална изложба, посветена на Джеймс Джойс, по повод стогодишнината от публикуването на романа му „Одисей“. Трябваше да спомена по рано, че в градската библиотека в Бургас тази седмица има изложба посветена на Джеймс Джойс. Същата изложба планираме и в Пловдив за 16 юни, когато отбелязваме Блумсдей – денят, в който се развива действието в романа „Одисей“.“


Снимки: ireland.ie/bulgaria



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01

Тревожни данни на ООН за употребата на алкохол и цигари сред учениците

13% от момчетата и 11% момичетата на 11-годишна възраст в България са пушили поне една цигара за последните 30 дни, съобщи БГНЕС, като се позова на доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст. 17% от момчетата до 13 години..

публикувано на 26.04.24 в 14:27

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас (или на територията на ЕС), могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15