Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лаура Кьовеши: Разследваме над 120 случаи за злоупотреби с евросредства в България

Лаура Кьовеши
Снимка: БГНЕС

Европейската прокуратура е получила рекорден брой жалби от България и вече разследва над 120 случаи, заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши след срещата си в София с българския премиер Кирил Петков.

Получихме информация за измами с евросредства – най-вече свързани с обществени поръчки, за злоупотреби в селското стопанство, строителството, с фондовете за възстановяване след Covid-19, уточни тя. Лаура Кьовеши каза още, че Министерският съвет ще стане контактна точка с Европейската прокуратура и това е ясен сигнал за силен ангажимент на най-високо ниво.

Получихме многобройни сигнали за нарушения и сега е време българските власти да започнат да работят по много сложни случаи заедно с нас, затова сме тук, добави европейският главен прокурор. Тя подчерта, че е важно българските власти да изпращат сигнали до Европейската прокуратура.  

Лаура Кьовеши благодари на Кирил Петков за решителността и ясната му визия по отношение на борбата с корупцията. „Ние споделяме едни и същи приоритети, говорим на един общ език. Ако няма разкриване на измамите, няма да има разследване. Това е отправната точка”, заяви тя. От своя страна, премиерът определи разговора като изчерпателен, в конструктивен дух и с общата амбиция, че ще работят заедно за решаването на нарушения, корупция и престъпления, свързани с еврофондовете.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над източните райони ще има купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 7°, а..

публикувано на 27.04.24 в 18:30

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37