Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военният министър: България да се превърне от консуматор в доставчик на сигурност

Драгомир Заков
Снимка: БГНЕС

Ако обстоятелствата го налагат, България ще трябва сериозно да работи със съюзниците си от НАТО, заяви военният министър Драгомир Заков след извънредната среща на НАТО. „Няма как да запълним дефицити, без да работим със съюзниците ни от НАТО на наша територия”, подчерта той. Драгомир Заков определи като „критично” положението във Военно-въздушните ни сили и добави, че в дългосрочен план България ще трябва да се превърне от консуматор в доставчик на сигурност. 

Министърът не изключи възможността страната ни да поиска засилване на присъствието на Алианса в случай на задълбочаване на конфликта в Украйна. „Ако кризата се развие и директно заплаши България, има разписани мерки за сериозно присъствие на територията ни”, каза той. По думите му, в момента разчитаме на бойна група с мултинационален елемент, водена от страната ни и под контрола на главнокомандващия на силите на НАТО в Европа. Скоро ще бъдат оповестени заявки за включване към бойната група от редица държави, съобщи министърът. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Драгана Трифкович геополитически анализатор (ЦГСИ, Белград), Диогенис Валаванидис, директор на Центъра за защита на християнската идентичност в Белград и Василианна Мерхеб от Международния форум на православните жени

Участници в Международна конференция призоваха за спиране на гоненията срещу УПЦ пред украинското посолство в София

Да се гарантира прекратяването на грубото погазване на европейските демократични ценности и свободи, под формата на нарушаване на основните права на паството на Украинската православна църква, както и отмяна на закона за забраната ѝ – такива бяха..

публикувано на 28.08.24 в 18:02
Архиепископ Теодосий Севастийски

Архиепископ Теодосий от Йерусалимската патриаршия призова за подкрепа на православните в Газа и Украйна

По време на проведената наскоро в София конференция, в защита на каноничната Украинска православна църква, Севастийският архиепископ Теодосий (Атта Алла Хана) поздрави Негово Светейшество патриарх Даниил. "Нека Бог да го подкрепя в служението и му..

публикувано на 28.08.24 в 14:08

Изложение "Селското стопанство и всичко за него" се провежда в Добрич

Изложението "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе за 32-ра година под организацията на Добрички панаир в дните от 28 до 31 август. Участие са заявили фирми, предлагащи семена, торове и земеделска техника. Във форума ще се включат..

публикувано на 28.08.24 в 08:05