Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайно време е България да преосмисли защитата си

| обновено на 17.03.22 в 10:48
Снимка: Нова ТВ - архив

Защитата и суверенитета на България може да стане само чрез НАТО. Това заяви в ефира на Нова тв бившият министър на външните работи Надежда Нейнски. Според нея, затварянето на небето над Украйна и доставката на полски изтребители означава, че НАТО ще влезе във война с Русия. Що се отнася до доставката на установки за ПВО, бившият външен министър изрази мнение, че те могат да имат добър ефект. 

Именно „системите за противовъздушна отбрана” са сред акцентите на визитата на американския министър на отбраната Лойд Остин, който е на обиколка в Източна Европа. В ефира на телевизията, бившият български военен министър Ангел Найденов поясни, че при посещението на Лойд Остин в България, вероятно ще стане дума страната ни да предостави на Украйна комплекси за противовъздушна и противоракетна отбрана. Ще бъде обсъдено и разполагането на сухопътни компоненти на наша територия. Найденов изрази позиция, че страната ни трябва да поиска всичко, което съюзниците ни в НАТО предвиждат по отношение на отбраната. Сходно мнение изрази и генерал Аню Ангелов, министър на отбраната при първото правителство на ГЕРБ, според когото България и Румъния имат общ план за отбрана и е крайно време да се пристъпи към първия етап от него.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37

Раздават семена от устойчиви сортове, плодни и медоносни дръвчета в Севлиево

"Каквото посееш, това ще пожънеш”, казва народът. А пролетта е време за сеитба. По традиция, по това време на годината Севлиево е домакин на едно дългоочаквано събитие, свързано със земеделския бит на българина. През този уикенд в града ще се..

публикувано на 27.04.24 в 09:15