Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава обстрелът срещу цивилни обекти в Украйна, расте броят на жертвите

Спасители разчистват развалините на жилищна сграда в Харков, разрушена от попадение на руска ракета
Снимка: photo.unian.info

Вече 22 ден ракетните удари на Русия срещу Украйна продължават. По данни от последния анализ на мозъчния тръст Институт за изследване на войната, руските сили продължават да напредват, но „се сблъскват с нарастващи трудности при заместване на бойните загуби”. В доклада се съобщава и за смъртта на четвърти руски генерал. В същото време, украинските сили успяха да отблъснат няколко руски атаки срещу северозападните части на Киев вчера. Продължава съпротивата в пристанищния град Мариупол, където обстрелът над цивилни граждани не спира, както и в Харков. В северния град Чернигов има жертви на руския обстрел – 13 души, чакащи на опашка за хляб.

По информация на Генералния щаб на украинската армия и на неправителствени организации като „Сирийската обсерватория за човешки права”, голям брой наемници от Сирия, Либия, Судан, Ливан, Ирак са готови да се бият срещу заплащане на страната на Русия. Само от Сирия бойците са 40 000. Властите в Украйна посочват, че вече 20 000 доброволци от 52 държави са се записали в специалния Чуждестранен легион на страната на Украйна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37

Раздават семена от устойчиви сортове, плодни и медоносни дръвчета в Севлиево

"Каквото посееш, това ще пожънеш”, казва народът. А пролетта е време за сеитба. По традиция, по това време на годината Севлиево е домакин на едно дългоочаквано събитие, свързано със земеделския бит на българина. През този уикенд в града ще се..

публикувано на 27.04.24 в 09:15