Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създадоха център за контролирано екологично производство у нас

Снимка: „Nelson and Pade", Inc.®

В Тракийския университет в Стара Загора създадоха първия за Източна Европа „Център по аквапоника“. Образователният, научноизследователски и индустриален център за контролирано екологично производство към висшето учебно заведение е разположен на 4000 кв. метра и използва системите на американски лидер в този вид индустрия, информира висшето учебно заведение.

Цикълът на производство започва тази пролет, а първата българска аквапонична продукция ще излезе на пазара ни през есента. При непрекъснато производство годишната продукция ще бъде около 120 000 зеленолистни органично произведени растения и около 3 тона риба.

Аквапоничната технология е процес, при който водата, в която се отглежда риба се превръща в богат източник на хранителни вещества за растенията. Полезните бактерии във водната среда превръщат рибните отпадъци в хранителни вещества за растенията, които усвоявайки ги спомагат за пречистването на водата, в която живеят рибите. Естественият микробен процес поддържа рибите и растенията здрави и едновременно с това поддържа и средата, в която симбиотично и трите вида – полезни микроорганизми, риби и растения – се развиват отлично. Ползите от този вид производство са не само икономически, но и екологични. При минимален разход на труд, енергия и водни ресурси, качеството и вкуса на растенията се поддържа без пестициди и хербициди.

Съставил: Дарина Григорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите предпочитат да пътуват из България

По ръст на нощувките, свързани с вътрешен туризъм, България е сред първите страни в Европейския съюз. Това показват данните на Евростат през май, а по текуща информация тази тенденция се потвърждава. Увеличеният интерес на българите към туризъм в страната..

публикувано на 26.07.24 в 10:32

Качеството на въздуха около взривения склад за фойерверки до Елин Пелин е в норма

Измерванията за качеството на въздуха, направени от мобилната станция на Столичната община до момента показват, че стойностите за качество на въздуха са в норми, съобщи общината. Данните за измерените концентрации за фини прахови частици 10, ФПЧ 2,5,..

публикувано на 26.07.24 в 09:49

Един загинал при взрив в склада край Елин Пелин, версиите за причините са различни

Почина мъжът, пострадал след взривовете в склада за фойерверки до село Елин Пелин. Проф. Николай Габровски от МБАЛСМ "Пирогов", където бяха приети пострадалите,  уточни, че лекарите са направили всичко по силите си и изрази съболезнования към близките...

публикувано на 26.07.24 в 09:02