Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаха лидера на ГЕРБ Бойко Борисов

Полицейска акция „по неотложност” в домовете на бившия премиер и висши членове на партията

| обновено на 18.03.22 в 08:22
Бойко Борисов в централата на ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

След двучасово претърсване на дома му, лидерът на най-голямата опозиционна парламентарна партия Бойко Борисов беше отведен в Главна дирекция „Национална полиция" с мярка за задържане за 24 часа по Закона за МВР.

"Няма повдигнато обвинение и не може да има, защото, по българския закон, обвинението може да се повдигне само след писмено разрешение на прокурор, обясни адвокат Менко Менков след като се срещна с експермиера Бойко Борисов. По думите му, основанието за задържане  е изнудване, „но не пише кое лице е изнудвано от господин Борисов, кога е изнудвано, за какво, как“.

В ход е мащабна операция на ГД „Национална полиция“ във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България, съобщиха от пресцентъра на вътрешното министерство. Извършват се претърсвания и изземвания на много адреси. 

Според полицията в момента освен Бойко Борисов са задържани бившият министър на финансите Владислав Горанов и бившата шефка на правителствената информационна служба Севдалина Арнаудова.

Въпреки, че в съобщението на МВР сред задържаните първоначално фигурираше и името на Менда Стоянова, бившата председателка на парламентарната бюджетна комисия отрече да е сред задържаните.

"Няма никой над закона!". Този пост е публикувал в личния си Фейсбук профил премиерът Кирил Петков. 

Пред дома на Бойко Борисов се събраха представители на младежката организация и ръководството на ГЕРБ, според които случващото се е „политическа репресия”.  

До момента от МВР не дават повече информация, предполага се, че в акцията участва и европрокуратурата.  

Българската прокуратура не е уведомявана за извършвани действия по разследването спрямо политически лица”, заяви пред Бтв говорителката на главния прокурор Сийка Милева. По думите ѝ, информацията с която разполага е от медиите и се касае за европейски средства, поради което повече данни би следвало да се потърсят от Европейската прокуратура. „Съгласно българското законодателство, когато се извършват действия по неотложност и когато касае действия от компетентност на българската прокуратура, тя следва да бъде уведомена в срок до 24 часа".  

Трябва да напомним, че по-рано на 17 март в София се проведе среща на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши с българския министър на вътрешните работи Бойко Рашков, на която бяха обсъдени действията на българската страна за създаване на екип от разследващи служители в МВР, които да работят по дела на Европейската прокуратура



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резултатът от вота на 9 юни ще се реши в последните два дни

40,2 % от имащите право на глас са готови на 9 юни да отидат до урните. 3,5% са заявили, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“. За изборите за Европарламент са готови да гласуват 37,7% от имащите право, а 3,1% декларират твърдо намерение за гласуване..

публикувано на 07.06.24 в 09:42

Слънчев и топъл петък

В петък, 7 юни, ще бъде слънчево. Следобед над планинските райони ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали. Ще духа слаб вятър, предимно от изток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 33°, в София – около 28°...

публикувано на 06.06.24 в 19:40

България днес - 6 юни 2024 г.

В „България днес“ на 6 юни се отправяме към Милано за фестивала „Светът у дома“, чиято цел е взаимното опознаване и диалогът между различните общности на територията на италианския мегаполис. България участва за първи път като единствен представител на..

публикувано на 06.06.24 в 19:00