Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформата в системата на социалните услуги цели да гарантира равен достъп до системата за подпомагане

Снимка: rousse.info

На откриването на регионален форум, посветен на социалните политики в община Русе, министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков посочи, че реформата в системата на социалните услуги е сред най-важните приоритети на Министерството. В основата на реформата е гарантирането на равен достъп до социални услуги, отговарящи на индивидуалните потребности на хората.

На форума, министър Гьоков посочи, че страната ни може да окаже подкрепа на всички пристигащи украински майки и деца, а тези, които остават на територията ни, могат да се възползват от предоставянето на обществени услуги и други социални мерки. Увеличението на бюджета за държавно финансиране на социални услуги за 2022 г. е близо 112 млн. лв., съобщи зам. -министърът Иван Кръстев. Отделно в националния План за възстановяване и устойчивост се предвиждат 753 млн. лв. за реформиране на услугите за възрастни хора. С тези средства се планира да се създадат 125 социални услуги за резидентна грижа и 125 подкрепящи и специлизирани консултативни услуги за 7500 хора с увреждания. Предвижда се и реновиране и оборудване на 82 Домове за стари хора за 5598 души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

60 метрова трапеза сближи съседи и столичани в София

„Донеси храна. Опознай съседа", под това мото община „Оборище“ организира „Голямата маса“. В събота общата трапеза затвори за коли централната столична улица „Екзарх Йосиф“. Опънатата 60 метрова маса събра съседи, но също гости и туристи. Край масата с..

публикувано на 28.07.24 в 15:41

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора..

публикувано на 28.07.24 в 14:14

В ПП-ДБ и БСП се надяват на успех в третия мандат за съставяне на правителство

Шансовете да се сформира правителство с третия мандат, са малки, ''но би могло да се случи чудо'', изрази очакване съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов. За БНР той заяви, че тяхната коалиция ще..

публикувано на 28.07.24 в 13:46