Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Зеленски e готов да обсъжда с Путин статута на Крим и Донбас

Володимир Зеленски
Снимка: Фейсбук/Володимир Зеленски

Върховната Рада на Украйна предупреди, че на територията на Чернобил горят поне 7 пожара, които увеличават радиационните рискове около атомната електроцентрала. Пожарите са забелязани от снимките на спътника Sentinel-2 на Европейската космическа агенция.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Москва иска да „унищожи“ страната, за да се „предадат“ Харков, Мариупол и Киев. „Нито хората в тези градове, нито аз, можем да направим това“, каза Зеленски. Той подчерта, че всяко важно решение за страната ще бъде взето чрез референдум и призова руския президент Владимир Путин за незабавни преговори, в които е готов да обсъди и статута на Крим и Донбас.

Министрите на външните работи на ЕС решиха да отпуснат още 500 млн. евро за Украйна, съобщи комисарят по външната политика и сигурност Жозеп Борел. Така общата сума за въоръжаване на Украйна достига 1 млрд. евро.

Според Генералния щаб на украинската армия, се изчерпват запасите на руските нашественици в продоволствие, горива и боеприпаси, като те са за не повече от 3 дни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Естония пуска две евромонети по дизайн на българина доц. Светлин Балездров

Естонската централна банка пусна колекционерска монета, чието художествено оформление е дело на българския дизайнер и преподавател в Националната художествена академия доц. Светлин Балездров. Монетата с номинал от 8 евро е изработена от сребро, има..

публикувано на 25.08.24 в 11:23

Спомен за оперния бас Борис Христов като емблема на България от края на XX в.

Фотоизложба, посветена на личността на големия български оперен бас Борис Христов може да бъде разгледана до 28 август в София. Експозицията се организира от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив и е по повод 110 години..

публикувано на 25.08.24 в 10:05
Хижа

С културни събития на Витоша отбелязваме 129 г. от организираното от Алеко изкачване до Черни връх

Сто двайсет и деветата годишнина от организираното от Алеко Константинов изкачване до Черни връх и създаването на организирано туристическо движение у нас ще бъдат отбелязани днес с няколко културни събития, част от кампанията “Зелени библиотеки”,..

публикувано на 25.08.24 в 06:00