Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

В София е свикано шествие в подкрепа на Украйна

В навечерието на навършването на един месец от началото на войната в Украйна пред паметника на Съветската армия в Бургас се състоя митинг против войната и за прекратяване на военните действия
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев ще участва в извънредната Среща на лидерите от НАТО в Брюксел. В белгийската столица премиерът Кирил Петков ще участва в Европейския съвет. На двата висши форума на НАТО и ЕС ще се обсъждат последствията от войната в Украйна и нужните реакции.

Месец след началото на руската агресия президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви: „ние издържахме шест пъти по-дълго, отколкото планираше врагът“. Той призова на 24 март хората по света да протестират срещу войната. В София чрез социалните медии от 18:30 часа е свикано протестно шествие, което ще подкрепи и евроатлантическата ориентация на България.

Според НАТО до 40 000 руски военни са убити, ранени, пленени или изчезнали в Украйна, съобщи „Уолстрийт Джърнъл”. Русия започна инвазията с около 190 000 души и продължава да вкарва нови резерви.

Руският президент Владимир Путин ще използва ядрено оръжие само ако бъде предизвикан, каза зам.-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски. В интервю за Sky News попитан дали Путин е прав, за да заплашва света, висшият дипломат коментира: „Ако Русия е провокирана от НАТО, ако Русия е атакувана от НАТО, защо не, ние сме ядрена сила“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Твърдишкия Балкан посрещат с вкусен боб по хайдушки

В местността Хайдушка поляна в Твърдишкия Балкан днес ще се състои традиционният събор. Посетителите ще бъдат посрещнати с богата фолклорна програма, състезания за деца и възрастни и вкусен боб по хайдушки. Съборът е съществувал повече от 40 години,..

публикувано на 04.08.24 в 07:00

Слънчева неделя с превалявания

В неделя над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Купеста облачност ще има преди обед над крайните югоизточни райони и там на места ще превали. Следобед над Североизточна България и Родопите ще се развива купесто-дъждовна..

публикувано на 03.08.24 в 18:30

Видин събра стотици любители на ретро автомобили

Над 70 ретро автомобила от България, Румъния и Сърбия бяха изложени в осмото издание на Vintage Vehicles Vidin 2024. Парадът – част от културния календар на Община Видин, започна с панорамна обиколка от паркинга на кметството до района на Телеграф..

публикувано на 03.08.24 в 17:09