Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмови премиери, гости и адреналин в Дните на предизвикателствата

„Поетът на вертикала“ Антоан льо Менестрел със зрелищен спектакъл в София

Любомир Попйорданов: Това не е просто фестивал. Туризмът ни трябва да се промени в посока качество и повече внимание към личността

Снимка: predizvikatelstva.com

София отново е домакин на фестивала за екстремни спортове и филми, туризъм, екология и активности сред природата „Дни на предизвикателствата“. След двегодишна пауза, породена от Covid пандемията, официалната програма на 16-то издание започва на 29-ти и ще продължи до 31 март с нова локация – кино „Люмиер“, обясни за Радио България главният организатор Любомир Попйорданов, председател на Асоциация „Планини и хора”. 

Любомир Попйорданов
И допълни: „Това не е просто фестивал, това е среща на общност от хората, които пътуват по различен начин през живота в търсене на адреналин и други хоризонти“.

Изпреварващо събитие е конференцията на тема „Планините: красота и предизвикателства“ на 28 март, домакин е Френският институт у нас. Участие ще вземат френски и български изследователи, планинари и скиори, министърът на околната среда и водите Борислав Сандов и посланикът на Франция в България г-жа Флоранс Робин. Акцент в програмата е представянето на най-новите научни изследвания за състоянието на Алпите и на Седемте рилски езера.


За първи път в историята на фестивала има дневна и вечерна програми, събитията от които започват на 29 март. Дневните кинопрожекции са с вход свободен. Вечерната програма е съставена от премиерни за България заглавия, среща с официалните гости на събитието и представяне на годишните обзори на най-атрактивните състезания у нас – триатлонът „Лъвско сърце“, планински маратони „Пирин Ултра“ и „Дунав Ултра“, „Байк и рън за Чепън“.

„В този фестивал бих откроил гостуването на една френска легенда – Антоан льо Менестрел, който на 30 март ще представи спектакъл на „вертикална хореография“  L`Ámant („Любовникът“) на живо върху фасадите на няколко знакови сгради на площад „Славейков“ (събитието е от 17.30 часа). Същата вечер ще анонсира и филма  L'ESCALADE LIBÉRÉE („Разкрепостеното катерене”), посветен на неговата любима скала Buoux в Южна Франция, където са създадени едни от най-трудните катерачески турове на 90-те години.


Филмът проследява промяната в развитието му като човек и артист, превръщането на катеренето от изключителен индивидуален спорт в изкуство за група хора, които създават спектакли по целия свят“ – разказва Любомир Попйорданов.

Това ще бъде второ гостуване на Менестрел в „Дни на предизвикателствата“ и трето в страната ни. През 2008 година френският „поет на вертикала“ представи свой спектакъл върху фасадата на Галерията за чуждестранно изкуство в първото издание на Нощта на музеите в българската столица.

Френско-американският филмов продуцент Люк Харди ще представи в София филма си „The Pursuit of  Endurance”. Документален разказ за потъналия през 1915 г. под ледовете на Антарктида кораб Endurance, който само преди броени дни беше открит почти непокътнат. 

Кадър от филма „Неверест”
А Стефан и Максим Иванови ще разкажат на публиката за приключението да преплуваш Атлантическия океан, достигайки своя „Неверест”.

„Всички приключения, за които ще говорим, изграждат лидери, а ние в България имаме нужда от лидери“, убеден е Любомир Попйорданов.

Природата и туризмът са почвата, на която се заражда това желание да избягаш от ежедневието си, да откриеш границите на възможностите си. Ковид пандемията обърна страницата за туристическия отрасъл и той никога няма да бъде същият, заявява Попйорданов, който от края на миналата година е съветник на министъра на туризма Христо Проданов. И допълва, че войната в Украйна също променя безвъзвратно ситуацията за родния туризъм.


„Все по-малко хората ще искат да пътуват в големи групи. Все повече ще се търсят и ценят личните и реални изживявания, качеството, пространството и тишината. По време на пандемията бяхме силно изолирани, лишени от социални контакти и сега ще бъдем много по-внимателни с кого общуваме, защото се научихме да ценим времето си. И българският туризъм трябва да се промени в тази посока – качество, повече внимание към личността и най-вече да погледне към българския туристически пазар. Това е основният пазар, на който ние можем да имаме успехи. Три-четиридневни екскурзии вътре в страната ще са нещо, което все по-често ще наблюдаваме. Затова трябва да създадем необходимите възможности, продукти и да наситим информационната среда за тях.

Трябва да се научим да разказваме за България, защото смятам, че нямаме толкова голям проблем с продукта, колкото с неговата комуникация“ – категоричен е Любомир Попйорданов, за когото дните на предизвикателства очевидно ще продължат и след края на месец март.

Снимки: predizvikatelstva.com, Facebook /@dninapredizvikatelstvata, institutfrancais.bg, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14